nlc.hu
Otthon

Áramjelentés Franciaországban

Áramjelentés is lesz az időjárás-jelentés után Franciaországban

Az energiaválság miatt jönnek az áramjelentések.

Jönnek az áramjelentések Franciaországban. A megszokott televíziós időjárás-jelentések a télen várható energiaválság miatt egy új blokkal egészülnek ki, melyben az ország energiahálózat-terhelésének aktuális állapotát fogják mutatni.

A francia tévé jelenti majd a helyzetet (Illusztráció: Pexels.com)

A francia tévé jelenti majd a helyzetet (Illusztráció: Pexels.com)

A Le Parisien cikke szerint az újítással, mely része a francia nemzeti energiamegtakarítási tervnek, minél több embert szeretnének rábírni a spórolásra. A kormány reményei szerint ugyanis az áramfelhasználás lakossági szintű csökkenésével lehetővé válik, hogy az áramszolgáltatások zavartalanul működjenek a várhatóan szűkösebb, téli időszakban is.

Az időjárás-jelentéseket követően a lakosok zöld, sárga vagy piros jelzéseket láthatnak a tévéképernyőkön: zöld jelzésnél az ország áramfelhasználása kiegyensúlyozott, a sárga az áramszolgáltatás leterheltségét jelzi, vörös jelzésnél pedig ellátási zavarok, áramkimaradások történhetnek.

Vészesebb esetekben az áramfogyasztást is korlátozhatják. Ez azt jelentené, hogy a embereket arra kérnék, csökkentsék áramfogyasztásukat reggel 8 és 12 óra, valamint 18 és 20 óra között.

Az áramhálózat állapotát az RTE francia áramszolgáltató is feltünteti honlapján, „ökoWatt” jeligével.

Franciaországban azért alakulhatnak ki áramellátási problémák, mert az ország 56 atomerőművének mintegy fele karbantartás miatt nem üzemel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top