nlc.hu
Otthon

Macska kommunikáció

És te tudod, hogy miért „ugat” a macskád?

A macskák nem mindennapi lények és egyesek még furcsa, ugatásszerű hangot is képesek kiadni...

Macskanyávogás és macskanyávogás között laikus füllel nincs semmilyen különbség, ám ha valaki cicaszülő, pontosan tudja, hogy a tónus, a hosszúság, az élesség mind-mind más dolgot jeleznek, akárcsak a babasírás. 

Macska ablakban

Fotó: Getty Images/lkoimages

Ahogyan egy idő után az újdonsült anyukák füle is rááll a gyereksírás miértjeire, úgy a gazdik is hamar beletanulnak ezekbe a nüansznyi különbségekbe, és idővel tökéletes kommunikációt folytathatnak le a cicájukkal. A keserves nyivákolás játékra invitál, a klasszikus miau az érdeklődést fejezi ki, a halk szólongatás általában az etetőtál ürességére akarja felhívni a figyelmet. Persze ezt macskája válogatja, az enyém például óbégat, ha úgy ítéli meg, nincs előtte elég étel. (Azaz kábé napjában hetvenkétszer.) 

Na de mi van akkor, ha a bársonytalpú székfoglaló nem nyávog, hanem egyenesen ugat? Személy szerint, mikor először találkoztam a jelenséggel, nem tudtam mire vélni, aztán hamar leesett, hogy a macskám az ágon ugráló verebekkel „beszélget” odabentről, akik szerintem még direkt húzták is az agyát. Ez a hang nagyon jellegzetes, egyszerre lehetne dadogásként és ugatásként leírni, amihez fogcsattogtatás, sőt, bizonyos esetekben morgás is társulhat. A macska ilyenkor teljes izgalomban van, ki sem lehet zökkenteni a katatón állapotból, szinte megszűnik körülötte a világ, hiszen a vadászösztön keríti a hatalmába, azaz csak kerítené, ugyanis egy rendes vadászat csendben zajlana. Ez a helyzet azt jelzi, hogy a macsek szeretné elkapni az áldozatát, de valamilyen tényező visszatartja tőle – például az ablak –, így kénytelen a fenyegetéssel beérni, ami ebben a nagyon vicces hangban köszön vissza.  

Bár a vadászat alapvetően az éjszakai, kora hajnali órákra tolódik, a benti állatok előszeretettel moziznak napközben is az ablakon túli világra függesztve a tekintetüket, és mondják meg a tutit azoknak, akiket az üvegen kívül látnak. Macska viselkedéskutatók szerint az állatok ilyen esetben is a vadászatot gyakorolják, sőt, előfordul, hogy a morgás mellé harapó mozdulatot is társítanak, ami pontosan ugyanolyan jellegű, amivel egyébként a zsákmányukat is elkapnák, és amivel elroppantanák a gerincüket.  

Gazdaként ezt tényleg mókás látni és hallani, de két dolgot ne felejtsünk el. Egyrészt, hogy a szőrmókoknak borzasztóan frusztráló, hogy nem tudják az ösztöneiket kiélni ebben a helyzetben, kvázi szitkozódva adnak hangot a nemtetszésüknek. A másik, hogy tényleg annyira elvarázsoltak ilyenkor, hogy képesek lennének a préda után menni – akkor is, ha éppen tíz emelet magasban vannak. Tehát nyitott ablak esetében mindig legyen biztonsági macskaháló, amit se kirágni, se kilyukasztani nem tudnak, és ami fixen megtartja őket még egy lendületesebb ugrásnál is. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top