nlc.hu
Otthon

Panel ablakába szerelt napelemeket

Sufnituning a rezsiválságban: a panel ablakába szerelt napelemeket

A kolozsvári lakó a tető helyett a lakásának ablakába, illetve az ablak köré szerelt fel 16 napelemet.
Napelemet szerel egy szakember

Az elszálló energiaárak miatt mindenki azon töri a fejét, hogyan tudja csökkenteni a rezsiköltségeit. A nyilvánvaló megoldásokon túl – például hogy alacsonyabb hőmérsékletre fűtjük fel a lakást – vannak különlegesebb megoldások is.

Egy élelmes lakó Kolozsváron saját kezűleg szerelt fel napelemeket a panellakásának ablakába – írja a Főtér.ro.

A beszámolók szerint a kisméretű napelempanelek fokozatosan jelentek meg az elmúlt három évben, ma pedig már összesen 16 ilyen elem díszeleg az ablakban, illetve az ablak körül.

A szomszédok panaszkodnak, mert szerintük csúnya a sufnituning megoldás, de semmit sem tehetnek. Az önkormányzat megvizsgálta az ügyet, és arra jutottak, hogy a jogszabályok alapján ilyen esetekben nem kell építési engedély.

Műszakilag van egyébként egy nagyon hasonló, de gyári megoldás, az erkélyre szerelhető napelem, de Magyarországon nem engedik használni az áramszolgáltatók. Persze a kötelező betáplálás megszüntetése után valószínűleg ez változni fog.

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top