nlc.hu
Otthon

Spórolj a fűtéssel!

Így spórolj a fűtésszámládon!

A folyamatosan emelkedő árak mellett egyáltalán nem mindegy, mennyi energiát használunk fel! Hoztunk pár tippet, hogy spórolj a fűtésszámlán!

A fűtésrezsi-tippek észben tartásával rengeteget spórolhatunk, mindössze némi odafigyelésre van szükség!

Szigetelés

Felújítások során túlságosan is a háttérbe szorul a szigetelés fontossága és sokan döntenek helyette inkább a fűtés korszerűsítése mellett. Holott az egyik legnagyobb pazarlás éppen az, ha folyamatosan azért kell melegíteni a levegőt, mert az a szabadba szökik.

Nyílászárók

A falak mellett azonban legalább ilyen kardinális a nyílászárók állapota is. A rosszul záródó ablak, vagy a régi, egyrétegű üveg rettentő rossz hatásfokkal bír és akár az egész ingatlant képes lehűteni. Amennyiben ezeket kiküszöböltük és a technikai feltételek már adottak, akkor jóval egyszerűbb a dolgunk, tulajdonképpen csak kellőképp tudatosan kell menedzselnünk otthonunk fűtését.

Spórolj a fűtésszámlán!

Fotó: Getty Images/Paul Bradbury

Szellőztetés

Sokan egész napra „bukóra” hagyják az ablakot, így nem csak folyamatosan szellőztetnek, hanem szökik a hideg. Pedig nem így kellene: mindennap kétszer (maximum háromszor) érdemes szellőztetni, akkor viszont intenzíven: csináljunk kereszthuzatot, és 2 percre tárjunk ki minden ablakot. Gyorsan lesz friss levegőd, és nem hűlnek le a falak, ezért nagyon hamar ismét meleg lesz.

Óvatosan a termosztáttal

Csak annyira legyen meleg, amennyire feltétlenül szükséges a komfortérzetünkhöz. Persze lehetséges, hogy hozzászoktunk a 25 Celsius-fokos hőmérséklethez, de valójában az ennél jóval alacsonyabb tartomány is bőségesen elegendő. Ezzel rengeteg energiát és pénzt spórolhatunk, hiszen ha már csak egy fokkal is kevesebbet állítunk be a termosztáton, az is 5-6%-kal csökkenti a költségeinket.

Tipp: Rengetegen elkövetik ugyanis azt a hibát, hogy egységesen felfűtik otthonuk minden részét. A nappaliban a 21-22 fok normális, gyerekszoba 22-24, de a hálószobában például a 20 Celsius-fok bőségesen elegendő, efelett már a pihentető alvás rovására mehet a magas hőmérséklet. Ugyancsak érdemes megfontolni azt is, hogy napközben mennyire legyen meleg, hiszen ha senki sem tartózkodik otthon, akkor feleslegesen fűtünk.

Radiátor-kisokos

Sokan követik el azt a hibát, hogy a fűtőtest számára nem hagyják a megfelelő mértékű, hatékony hőáramoltatást. Például hidegebb lesz a lakás, ha a függöny a fűtőtest elé omlik, vagy ha ezt-azt tárolunk, szárítunk rajta.

Tipp: ha süt a nap, akkor engedjük be a napfényt, nemcsak mert jobban érezzük majd magunkat, hanem mert melegíti a lakást. Ha van szoba, amit nem használunk, ne hagyjuk nyitva az ajtót, csukjuk be, és vegyük ott lejjebb a fűtést. Éjszakára húzzuk le a redőnyt és a függönyt: minden eszközzel tartsuk kint a hideget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top