nlc.hu
Otthon

Fájdalomcsillapító gyógynövények

Különleges gyógynövények, amik tényleg hatásos fájdalomcsillapítók

A fájdalmat már az ősidők óta csillapítjuk, ám régen még inkább gyógynövényeket használtak ellene.

A fájdalom egyszerre hasznos és rettegett dolog, amit természetesen csillapítani akarunk. Az intenzitásától és időtartamától függően drasztikusan befolyásolhatja az életminőséget. Manapság már a tudománynak hála nagyon könnyen és gyorsan tudjuk csillapítani a fájdalmainkat, de nem volt ez mindig így. Régen inkább gyógynövényeket használtak erre a célra, melyekkel ma is kiegészíthetjük a gyógyszeres kezelést a fájdalommentes élet érdekében.

Fehérfűzfa-kéreg

Fehér fűzfa kéreg

Készül az elixír a fehérfűzfa-kéregből (Kép: Getty Images)

A szalicin nevű, aszpirinszerű vegyületet tartalmazó fehérfűzfa-kéreg évszázadok óta természetes gyógymódként használatos gyulladás és fájdalom ellen. Kutatások kimutatták, hogy a kéreg hasonlóan hatékony lehet a térdfájdalom és a mozgásszervi fájdalom enyhítésére, mint a hagyományos gyulladáscsökkentő gyógyszerek. A kutatók úgy vélik, hogy a fűzfa kérgében lévő anyagok miatt hatékony a fejfájás kezelésében, az izomfájdalom enyhítésében és a gyulladás csillapításában – úgy tűnik azonban, hogy a gyógynövény láz ellen nem hatásos. A fehérfűzfa-kéreg enyhítheti az akut hátfájást és az ízületi fájdalmakat is. Ám óvatosan kell bánni vele, mert az aszpirinhez hasonlóan ez a kéreg is gyomorpanaszokat okozhat, befolyásolhatja a veseműködést, és növelheti a vérzés kockázatát. Emellett pedig gyermekek nem használhatják.

Tömjénfa

Tömjénfa gyantája

Aromaterápia a tömjénfa gyantájából (Kép: Getty Images)

A tömjénfa kérgében található gyantából készült olajat általában kozmetikumok, szappanok és italok előállításához használják, amikor pedig fájdalomcsillapításra alkalmazzák, akkor inkább szájon át szedik. A tudósok szerint is érdemes megtartani a tömjénfa olaját a házi patikában, mert a tanulmányok azt mutatják, hogy valóban csökkentheti a fájdalmat és javíthatja a mobilitást az ízületi gyulladásban szenvedőknek. Sőt, a belőle készült krém még a sugárkezelés okozta érzékeny, sérült bőrnek is enyhülést hozhat.

Kurkuma

kurkuma

A kurkuma csodaszer (Kép: Getty Images)

A kurkumát általában inkább főzés közben szoktuk meg, pedig a benne lévő kurkumin nevű antioxidáns vegyület az idegrendszerre hatva bizonyítottan csökkenti a fájdalmat. A kurkuma akár még a depressziót is képes csökkenteni, ha pedig a fájdalomcsillapítást nézzük, akkor abban is jeleskedik: a kutatások szerint van olyan erős a hatása, mint az ibuprofénnek. A kurkuma jó hatásai olyan sokrétűek, hogy egy egész sor problémára bevethetjük: gyulladáscsökkentő, vértisztító, sebgyógyító, légzéskönnyítő, fájdalomcsillapító, emésztésjavító, és még kozmetikumként is fiatalít.

Ördögcsáklya/Ördögkarom

ördögkarom

Ördögkarom (Kép: Getty Images)

A hagyományosan reumás ízületi gyulladásra használt ördögcsáklya vagy ördögkarom néven ismert gyógynövény az íngyulladásból, valamint a hát- és nyakproblémákból eredő fájdalmakat is enyhítheti. Tanulmányok kimutatták, hogy az ördögkarom erőteljes fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, enyhíti az ízületi gyulladás tüneteit. A beszámolók szerint az ördögcsáklya szedése javítja az ízületi betegségben szenvedők életminőségét.

Gyömbér

gyömbér

A gyömbér nemcsak főzéshez jó (Kép: Getty Images)

Bár a gyömbért rendszeresen használjuk a konyhában főzés közben vagy a megfázás kezelésére, teában fogyasztva, közben ne felejtsük el, hogy a fájdalom enyhítésében is a segítőnk lehet. Egy 2015-ös tanulmány szerint a gyömbér ugyanolyan hatékonyan csökkentheti a fájdalmat és a gyulladást, mint a nem-szteroid gyulladáscsökkentők (például az aszpirin), bár még további kutatásokra van szükség. A fehérfűzfa-kéreg, a kurkuma és a gyömbér is természetes vérhígító vegyületeket tartalmaz, ezért óvatosan és az orvossal egyeztetve szabad csak szedni, ha rendszeresen kell gyógyszereket szednünk vagy műtét előtt állunk.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top