nlc.hu
Otthon
Mosógép takarítása

Egészen biztos, hogy itt nem takarítod a mosógépet, pedig igazi bacitanya

Tedd a szívedre a kezed, te mikor takarítottad ki utoljára a mosógéped?!

Az elhanyagolt, koszos mosógépek egyik legszembetűnőbb jele a rossz illatú, dohos ruha. Hiába mosod ki őket öblítővel, mégis büdösek, poshadtak lesznek. De amíg tisztára mos, addig fel sem tűnik, hogy valamit kellene vele kezdeni, igaz?! Szépen csillog a dob, letakarítod a külsejét, ha épp poros vagy piszkos lesz, és ennyi, pedig ez távolról sem elég!

Amit minden hónapban tegyél meg!

Ha 40 fokos hőmérsékleten mosol, az jót tesz a környezetnek (meg a villanyszámládnak), viszont a baktériumok is elég jól bírják, főleg, ha folyékony mosószereket használsz. Ezért érdemes havonta egyszer a lehető legforróbb hőmérsékleten beindítanod egy üres mosást, hogy kiűzd a mikroorganizmusokat és a rossz szagokat.

Tipp: Mindig hagyd nyitva a mosógép ajtaját, ami egyszerű és hatékony módja annak, hogy kicsit átjárja a levegő, és elejét vedd annak, hogy bebüdösödjön a mosódobod. 

Ne felejtsd el takarítani a kényes helyeket sem!

A penész és a baktériumok előszeretettel telepednek meg a gumitömítésekben, ezért érdemes ezeket is rendszeresen tisztítanod.

  1. Óvatosan tisztítsd meg az ajtótömítés hajlásait, és használj egy kevés ecetsavoldatot, hogy eltávolítsd a felgyülemlett szennyeződést.
  2. Alaposan töröld szárazra konyhai papírtörlővel.
Mosógép takarítása

Büdös van a fürdőszobában? Poshadt szaga van a ruháknak? Épp itt az ideje, hogy megtisztítsd a mosógéped! (Fotó: Getty Images/Peter Carruthers)

Igazi bacitanya: a mosószer és az öblítő tartályai

A tartályok átmosáshoz vedd ki az adagolót a rekeszből (néhánynál elég csak kihúzni, egyes adagolóknál kioldógombok vannak), és öblítsd le a mosdónál forró, folyó víz alatt. Ha a por vagy gélmaradék már száraz a tartály falain, és a folyó víz nem távolítja el, használj egy régi fogkefét. Tisztítás után töröld szárazra az adagolót, és tedd vissza a helyére, de hagyd még néhány óráig nyitva.

Szűrő

A szűrő különböző tárgyakat gyűjt be, amelyeket például a ruházat zsebében hagytál, de a port, a hajat és a szőrszálakat is előszeretettel tárolja, ami a baciknak igazi paradicsom. Ha a mosógép szűrője eltömődik, fennáll a veszélye, hogy a mosógép meghibásodik, ezért ne felejtsd el megtisztítani. A durva szennyeződéseket kézzel vagy nedves ruhával távolíthatod el. Ezután öblítsd le a szűrőt forró, folyó víz alatt.

Nem szabad megfeledkezned a dobról sem!

Ezt egészen biztos, hogy sokszor figyelmen kívül hagyod, hiszen ránézésre tisztának tűnhet, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem képes megtelepedni rajta vagy éppen alatta a kosz és a vízkő.

A jó hír az, hogy a dob tisztításához különféle tisztítószerek könnyítik meg a dolgod. Szakemberek szerint a dobot legalább háromhavonta egyszer érdemes átmosatni!

Szóval ne feledd: a mosógépeknek a működésükből adódóan nedves és általában meleg a belseje, ez pedig tökéletes táptalajt jelent a penészgombák és baktériumok számára. Az így felgyülemlett kosz, penész és gombaspórák pedig a ruhákra kerülhetnek, ezért sem árt időnként lefertőtleníteni, érdemes egyszerű, házi módszert is bevetni.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top