nlc.hu
Otthon

Mosógép tisztítása

Szoktad tisztítani a mosógépet? Ideje elkezdeni!

A felültöltős és az elöltöltős mosógépre is ráfér havonta egy tisztítás, mutatjuk, hogyan kell a mosógépet tisztán tartani.

Jártál már úgy, hogy kinyitottad a mosógép ajtaját, és olyan szag jött ki belőle, mintha záptojást érleltél volna két hónapig benne? Ne aggódj, mindenkivel előfordul, nem a mosógép romlott el, csak eljött az ideje egy alapos tisztításnak. De nemcsak a kellemetlen szagok miatt kell rendszeresen tisztítani a mosógépet, hanem azért is, mert a mosószer és öblítőszer maradványait el kell távolítani időnként, ha azt szeretnéd, hogy rendesen működjön a géped.

A mosógép a nyálka melegágya

Ha belegondolsz, elég sok trutyi képes felgyűlni a mosógépben a ruhákból és mosószerekből, amiket pár naponta forgatnia kell. A legelhanyagoltabb része általában az a gumigyűrű, ami alá még akár a zokni is be tud ragadni, és előszeretettel gyűjti a szöszöket, mosószert, hogy az egész egy nagy nyálkás gumóvá érjen össze. A mosógép tisztításához kell egy kis gyomor, mert a hajtól kezdve az azonosítatlan tárgyakig mindenfélét találhatsz közben.

Tipp

A nyálkásodást és kellemetlen szagokat megelőzheted azzal, ha nyitva hagyod a mosógép ajtaját két mosás között. Csak arra ügyelj, hogy a gyerekeket és macskákat tartsd távol a nyitott mosógéptől!

Havonta tisztítsd ki a mosógépet

A mosógépben elszabaduló szagok ellenszere a rendszeres tisztítás (Kép: Getty Images)

Ha tiszta mosógépet akarsz, a következő lépéseket kell megtenned:

1. Vedd ki időben mindig a tiszta ruhákat! Ahogy lejár a mosás, ki kell üríteni a mosógépet, hogy ne aszalódjon és dohosodjon benne a vizes ruha. Ha mégis elfelejted, és órákig még áll benne a ruha, akkor inkább mosd ki újra, hogy ne legyen büdös.

2. Porszívózd ki a mosógép dobját! Furcsán hangozhat, de a stratégia része az is, hogy mosás után nyitott ajtóval hagyod teljesen kiszáradni a dobot, majd megfogod a porszívót és a kis kefés fejjel kiporszívózod belül, ezzel eltávolítva a benne kapaszkodó hajszálakat és állatszőröket.

3. A tisztítás menete: Egy szórófejes flakonba tölts ecetet, ezzel fújd be a mosógép dobját és alaposan töröld át vele. Majd két bögre ecetet önts a mosószer-adagolóba, és indítsd el üresen a mosógépet a legforróbb programon. Amikor lejárt, futtasd végig ugyanezt a programot úgy, hogy most két bögre szódabikarbónát teszel a mosószer-adagolóba.

Felültöltős mosógép

Ha felültöltős mosógéped van, annyiban más a tisztítás, hogy négy bögre ecettel kell az első kör, és egy bögre szódabikarbónával a második kör programot futtatni. Használj egy kiszuperált fogkefét a mosószer- és öblítőadagoló tisztításához.

via

Még több tipp a mosáshoz:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top