nlc.hu
Otthon

Így teleltesd a futómuskátlit

Így teleltesd a futómuskátlit

A futómuskátli csodás dísze lehet a nyári erkélyünknek, ablakpárkányunknak, ezért érdemes vele télen is foglalkozni. Garantáltan meghálálja a törődést.

A muskátli – a futó fajtája is – évelő növény, ezért érdemes gondoskodni a teleltetéséről. Nincsenek nagy igényei, ugyanakkor néhány szabályt be kell tartanunk, ha azt szeretnénk, hogy a következő nyáron is sűrűn hozza a virágait. 
A muskátlit teleltetheted lakásban, lépcsőházban, garázsban és pincében, de aranyszabály, hogy a választott hely határozza meg  a téli gondozási teendőket.

muskátli a teraszon

Fotó: Pexels

Az jó, ha beviszem a lakásba?

Nem, sajnos ez egyáltalán nem lehet megoldás, ugyanis 15 fok feletti szobahőmérsékleten a növények ahelyett, hogy pihennének, tovább növekednek, felnyurgulnak, és lehullajtják leveleiket.

A teleltetés helye épp ezért legyen hűvös, száraz, a legjobb, egy 5-10 fok közötti hőmérsékletű, világos, száraz hely, ahol a muskátlik nyugodtan kitelelnek.

Amennyiben van ilyen helyiséged, nincs más dolgod, mint havonta egyszer, maximum kétszer megöntöznöd a növényeket, nehogy kiszáradjanak. Többször viszont semmiképp se adj nekik vizet, nincs rá szüksége, sőt a halálukat is okozhatod vele. A sok futómuskátlitő elhelyezéséhez nagy helyre van szükség, ezért érdemes a legszebb töveket kiválasztani, és azok számára optimális helyet keresni.

A fény nem feltétlenül fontos

Mármint télen. Ilyenkor jól jöhet egy garázs, vagy pince is. Utóbbinál is fontos, hogy száraz legyen, nyirkos körülmények  között a növények ugyanis rothadásnak indulhatnak. Ha sötét helyet választasz a teleltetésre, szedd ki a muskátlikat a cserepekből, és föld nélkül tárolod őket. Rázd le gyökereikről a földet és összekötve lógasd fel a növényeket, de az is működik, ha egyenként becsomagolod a töveket újságpapírba, és egy ládában egymásra helyezve tárolod őket. Ezt hívják száraz teleltetésnek.

Tipp: Mielőtt újságpapírba burkolod, a kiszedést követően néhány napig érdemes a növényeket levegőztetni, szárítani, nehogy a gyökereiken maradt nedves föld miatt rothadásnak induljanak. A száraz teleltetés során a locsolásuk egész télen szigorúan tilos.

A lépcsőház is remek telelési lehetőség, sőt, a futómuskátli teleltetésének ez az egyik legjobb módja. Ebben az esetben hetente egyszer öntözd meg növényeidet.

Mikor kezdjem a teleltetésüket?
A mínusz 1-3 fokokat még jól viselik muskátlik, ám a tartós fagyokat már ők sem élik túl. Mielőtt ez megtörténne, gondoskodj a biztonságukról. Március végén, április elején, ha már elmúltak a fagyok, kiviheted őket újra a szabadba.

Feladatok teleltetés után:

  • Metszd meg őket: a tövüktől 10-15 centiméterre vágd vissza a növényeket, és távolíts el róluk minden halott, megsárgult levelet, szárdarabot.
  • A gyökereiket is vágd kissé vissza, majd ültesd őket friss, tápanyaggal teli virágföldbe.
  • 1-2 hónap múlva már tápoldatot is adhatsz nekik, hogy serkentsd virágzásukat.
  • Az öntözést fokozatosan emeld, a túl sok víz kicsinálhatja a gyenge, ébredező növénykét.

(via és via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top