nlc.hu
Otthon

Közlekedésismeretet tanítanának az általános iskolákban

Új tantárgyat vezetnének be az általános iskolákban, vizsgázni is kellene belőle

A Belügyminisztériumban már dolgoznak a tananyag összeállításán.
gyerekek iskolába mennek

Az Infostart azt írja, hogy már jövőre hangsúlyosabbá válhat az iskolákban a biztonságos közlekedés oktatása, a tervek szerint már akár a 2023/2024-es tantervnek is része lehet a biztonságos közlekedés oktatása.

A Belügyminisztérium, az Oktatási Hivatal és az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága, illetve több a témába vágó szervezet jóvoltából azt szeretnék elérni, hogy az iskolai oktatásban hangsúlyosabb szerepet kapjon a KRESZ ismerete és alkalmazása.

A jogosítvány megszerzéséhez szükséges KRESZ oktatás egyszerűen kevés: nem a tananyag hiányos, hanem a tanulásához megszabott idő, illetve az életszerű példákkal történő demonstráció.

Ezért szeretnék, ha a közlekedés oktatása az iskolai oktatásnak is része lenne, Berzai Zsolt alezredes szerint „hosszú távon elképzelhető, hogy a tanulóknak a közlekedési ismeretekből vizsgát kell majd tenniük”.

Mint mondta, a cél az, hogy egy gyerek ne azért biciklizhessen a főúton, mert már betöltötte a 12. életévét és a KRESZ szerint megteheti, hanem azért, mert már képes és felkészült rá.

A rendszer elméletileg nem növeli érdemeben az órák számát és a gyerekek tanulmányi előrehaladását sem befolyásolja. Ezen tárgy vagy képzés elvégzése nem lesz feltétele a félévek/évek teljesítésének, de aki ezeken nem esik túl, azt különböző hátrányok érhetik később, a jogosítványszerzés folyamán.

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top