nlc.hu
Otthon

Ezzel a vécépapíros trükkel lesz szép a füved

Vécépapírt elő: ezzel a fura trükkel neked lesz a legszebb füved az egész környéken

Nem kell hozzá más, mint fűmag, egy vödör víz és jó sok vécépapír.

A TikTok felületén mindenre is vannak trükkök, vagy úgynevezett hack videók – ez alól pedig a kertészkedés sem kivétel. Egy futótűzként terjedő füvesítési tipp már több ezer videónál jár, a módszer pedig állítólag tökéletes arra, hogy a foltokban kikopott pázsitba új életet leheljünk.

A hack lényege, hogy egy vödörben keverjünk össze vécépapírt, vizet és fűmagot, míg egy egységes, pépes masszát nem kapunk. Ezután a keveréket öntsük ki a földre azokon a helyeken, ahol dúsabb füvet szeretnénk. A TikTok-kertészek szerint már egy hét elteltével észrevehetők lesznek az apró fűszálak, amik a masszából bújtak ki.

@dabzndawgz ive never been this domesticated in my life, thanks clock app 💚 #grasstiktok #grasstok #viral #lifehack #fy ♬ animal crossing ~ new horizons lofi - Closed on Sunday

Az ötlet alapját egyébként egész egyszerűen az adja, hogy a vécépapír valamivel jobban megköti a nedvességet, mint simán a föld, így elősegíti a fűmagok kicsírázását is.

Az már egy másik kérdés, hogy jó ötlet-e kemikáliákkal fehérített vécépapírt a talajra tenni, illetve, hogy amikor 100 forint fölött van egy tekercs ára, biztos, hogy erre akarjuk-e használni az értékes papírt.

Így éleszd újra a gyepet tavasszal

Füvesíteni tavasszal és ősszel is lehet, de a szakértők többsége az utóbbit javasolja, mert ilyenkor a talaj melegebb és nedvesebb, ami elősegíti a csírázást. Ha tavasszal szeretnénk valamit tenni a füvünk szépségéért, akkor a BBC Gardener’s World szerint ezt a néhány egyszerű lépést alkalmazzuk:

1. Gyepszellőztetés

Gyepszellőztetés vasvillával

A gyepszellőztetést vasvillával vagy erre a célra kialakított gépekkel végezzük
(Fotó: Getty Images)

Ennek a feladatnak az a lényege, hogy levegőt juttassunk a talajba, ezzel megakadályozva a vizesedést. Ez különösen fontos, ha a gyepet a tél folyamán heves esőzések sújtották. A művelet elvégezhető egy vasvillával, amit körülbelül 15 centinként a talajba döfünk, de vannak erre a célra kialakított, speciális fűszellőztető gépek is.

2. A fű szegélyeinek formára igazítása

Gyep szegély

A gyep szegélyének kialakítása is fontos lépés
(Fotó: Getty Images)

A tél folyamán előfordulhat, hogy a fű túlnőtt a szegélyeken: itt az idő visszaterelni őket. Ezt egy kapával vagy ásóval könnyen megejthetjük. Bár szemmértékkel is kimérhetjük, hogy honnan kell kikapálni a füvet, a szaklap szerint pontosabb végeredményt kapunk, ha egy deszkához igazítva végezzük a műveletet.

3. A gyep átgereblyézése

Fű gereblyézés

Szabadítsuk meg a füvet a ránőtt mohától és levelektől
(Fotó: Getty Images)

Egy lombsöprű segítségével fésüljük át a füvet, hogy megszabadítsuk minden levélmaradványtól és mohától, ami ránőtt a hideg időszak alatt.

4. Trágyázás

Fű trágyázása

Trágyázásnál ügyeljünk arra, hogy mindenhová egyenletes mennyiség jusson
(Fotó: Getty Images)

Tápláljuk a füvet gyeptrágyakeverékkel, ami elősegíti a tápanyagok tökéletes egyensúlyban tartását. Ahogy a nutriensek a szezon hátralévő részében lassan felszabadulnak, úgy lesz a fű egyre zöldebb. Az extra táplálás elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyepünk kibírja a nyári terhelést. Mérjük le a trágyázni kívánt területet és hozzá viszonyítva a gyeptrágya mennyiségét is, utána pedig szórjuk el egyenletesen a talajon.

5. Locsolás

Füvet locsoló bácsi

Végül de nem utolsó sorban ne felejtsük el jó alaposan belocsolni a gyepet
(Fotó: Getty Images)

Ha megvagyunk a trágyázással, alaposan locsoljuk meg a füvet, hogy a tápanyagok bejussanak a talajba.

Ezután már nincs is más teendőnk, mint várni, és néhány hét után gyönyörködni a friss és dús füvünkben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top