nlc.hu
Otthon

Spanyolországban alkalmazással mérik, ki mennyi házimunkát végez

A házimunkából mindenkinek ki kell venni a részét, a spanyol kormány készített is egy appot erre

Nem jó, ha csak egy családtag viseli a terheket, ezen segítene a spanyol kormány.

Spanyolországban a kormány úgy próbálja meg ösztönözni, hogy az egy lakásban élők közül mindenki kivegye a részétt házimunkából, hogy lefejlesztettek egy ingyenesen letölthető alkalmazást.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss jelentése szerint Spanyolországban a nők több mint kétszer annyi időt – öt órát – töltenek háztartásvezetéssel, mint a férfiak, akik két órányit foglalkoznak ezekkel a feladatokkal.

“Az alkalmazás számos láthatatlan, mentális terhet okozó és nem fizikai jellegű teendőre fog rávilágítani: ilyen például az étkezések megtervezése vagy a gyermekek érzelmi gondozása” – áll az Egyenlőségi Minisztérium közleményében. Hozzátették, az app nemcsak családoknak ajánlják, hanem azoknak is, akik közös lakásban laknak vagy barátokkal élnek.

Idős házaspár szelfizik a konyhában

Fotó: Getty Images

Ángela Rodríguez esélyegyenlőségi államtitkár elmondta, az applikációt 211,750 euróból fejlesztették, és szerinte az applikáció meglepő és megdöbbentő eredményeket hozhat ki arra vonatkozóan, hogy milyen nehézségekkel is jár egy háztartást vezetni. Egy példával élve azt mondta, lehet, hogy a konyhát 20 perc alatt kitakarítja egy nő, de ezt csak akkor tudja megtenni, ha előtte megvette a tisztítószereket hozzá, azt megelőzően pedig összeírta a bevásárlólistát.

Spanyolországban egyébként nemrég a bíróság arra kötelezett egy férfit, hogy csaknem 205 ezer eurót (78 millió forint) fizessen a volt feleségének több évtizednyi házimunkáért. 

(via 24.hu/Infostart)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top