nlc.hu
Otthon

Laptop folyamatos töltése

Árt a laptopnak, ha egész nap töltőre van dugva?

Az örök kérdés: húzzuk ki vagy hagyjuk bedugva? Most utánajártunk!

Ahogyan a mobiltelefon-kérdésben sincs konszenzus az emberek között, úgy a laptoptöltés kapcsán is rengeteg városi legenda terjed. Egyesek esküsznek rá, hogy amint 100%-ra tölt, ki kell húzni az aljzatból, mások állítják, hogy a mai gépeknek már nem árt, ha folyamatos áramellátás alatt vannak. Éppen a széthúzás miatt megnéztük, hogy melyik tábornak van igaza, és hogy pontosan melyik opció a jobb.

Az Anker.com szakértői rávilágítanak, hogy nem lehet a kérdésre egyszerűen felelni, mert nagyban függ a gép akkumulátorától a válasz. A lítium-ion és lítium-polimer akkumulátorokat általában nem lehet „túltölteni”. Amint feltöltődik az akkumulátor, a töltő automatikusan kikapcsol, így nem kell aggódni az aksi élettartalma miatt. Ezek a típusok bizonyos idő után – ha már eleget fogyasztott a gép – újraindulnak, és csak ekkor vesznek fel áramot, szemben a többi aksival. Ha nem vagy benne biztos, neked milyen van, érdemes a laptop alját megnézni, a gyári szám mellett ezt is fel szokták tüntetni, de újabb gépek esetén nagy valószínűséggel valamelyik lítium-változat lesz a befutó.

Laptop töltés

Fotó: Getty Images/Vladimir Sukhachev

Ugyanakkor fontos, hogy a hordozható gépek esetében az alkatrészek könnyen túlmelegedhetnek, ami akár tűzzel is járhat, így a szakértők azt ajánlják, hogyha felügyelet nélkül hagyjuk az eszközt, akkor mindenképpen húzzuk ki az aljzatból.

Emellett vannak bizonyos tényezők, amik szintén problémásak lehetnek, például:

  • ha huzamos ideig magas hőmérsékletnek van kitéve a gép
  • ha nem megfelelően tároljuk és a karbantartást is elodázzuk

ezek ugyanis tényleg csökkentik az akkumulátor élettartamát. Jó esetben egy akkumulátor 3-5 évet is kibír, de ehhez arra van szükség, hogy elkerüljük a nem megfelelő használatot, amibe a túl meleg környezet (vagy túl hideg is, ha már itt tartunk), illetve a folyamatos nullára merítés is beletartozik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top