nlc.hu
Otthon

Tippek lakáseladáshoz

Hamarabb megveszik a lakásod, ha így kínálod eladásra

Árulod a házad? Akkor ezekre a szakértői tanácsokra szükséged lesz!

Ha azon gondolkodsz, hogy eladnád a házad, lakásod, akkor az egy olyan projekt, amire érdemes jól felkészülnöd. Tudnod kell, hogy nem elég nagytakarítást végezned az otthonodban: olyanná kell varázsolnod, hogy a vevők el tudják képzelni magukat a helyen. Hogy ezt hogy teheted meg? Nikki Watson és Shari Casanova, berendezők megosztották a szakértő tippjeiket, hogyan lehet vevő-kompatibilissé változtatni az eladó lakásod.

Te ott sem vagy

Furán fog hangozni, de olyannak kell tűnni a háznak, mintha nem élnél benne, és nem kötnének évek, évtizedek a helyhez. Minden családi képnek, esküvői fotónak, gyerekrajznak mennie kell egy dobozba. Nehéz lépés lesz, de ez az első és legfontosabb, amit meg kell tenned ahhoz, hogy a potenciális vevők elképzelhessék, hogy egyszer majd a saját emlékeikkel lesz tele a fal, a hűtő, a polc. „Az emberek kíváncsiak, és jobban fogja érdekelni őket, hogy ki él a házban, mint maga az ingatlan” – mondja Casanova, aki emiatt azt tanácsolja, hogy minden számlát, iratot szintén tegyél el. Nem kell, hogy látszódjon a neved mindenütt. 

Szex és New York

Fotó: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP

Ugyanitt a szekrényeid tartalmát is meg kellene ritkítanod. A 60-40 elvét követve: 60 százalékban legyen csak tele a gardróbod, a maradék 40 százalékot hagyd üresen, hogy a vevő lássa: van hely a dolgainak. Jelölj ki egy helyet a házban, ahová az extra cuccaidat teszed, és ahová el lehet pakolni mondjuk a gyerekjátékokat, ha épp a nap közepén érkeznek megnézni a lakást.

Színezd újra

Egy kiadós újrafestés hatásosabb lesz, mint egy ráncfelvarrás. Feltéve, ha profira bízod a munkát. Nagyon fontos, hogy egyrészt a részletességet igénylő területek, mint a kapcsolók, konnektorok körül igényesen nézzen ki a festés, a vevők ugyanis szeretnek szőrszálhasogatni. Emellett érdemes megfigyelni, hogy mik a jelenlegi trendi színek a lakberendezésben, hogy valóban újnak hasson a lakás. Ha nincs pénzed az egész otthonod újrafestésére, akkor csak fókuszálj azokra a szobákra, amik a legjobban járnának egy friss adag festékkel. Ilyen lehet például a konyha, a háló vagy a nappali. Esetleg csak frissítsd fel azokat a részeit a háznak, ahol már csúnyán lekopott a festék.

Szellőzzön a szoba

„Az én első számú tippem, hogy távolítsuk el az útból azokat a bútorokat, amik megtörik a szoba áramlását – javasolja Watson. – A szobához túl nagy darabokat, bármit, ami az ajtó felé néz, jobb, ha áthelyezzük, vagy teljesen eltávolítjuk a szobából. A cél az, hogy a vevők könnyedén mozoghassanak a helyiségben, hogy láthassák a padlót. Ingatlant árulunk, nem bútorokat.” A már meglévő dolgaidat tedd a falak mellé, ezzel megnyitva, szellősebbé téve a szobát. Ezáltal a vevő el tudja majd képzelni, hogy fog kinézni a lakás a saját cuccaival.

Dekorálj

Tedd hívogatóvá a házat úgy, hogy egy-két kiemelt, neutrális dekorációval dobod fel a szobákat. A fürdőszobában például elengedhetetlen kellék a fehér (!) törölköző – minél inkább olyan érzeted van a szobában, mintha egy konkrét wellnessfürdőbe léptél volna be, annál jobban fog tetszeni a vevőknek is a helyiség. Nem kell, hogy ehhez márkás türcsiket szerezz be, elég ha gusztán elhelyezed őket a kád mellett, egy dobozba csavarva vagy a pultra hajtva…

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top