nlc.hu
Otthon

A bidé előnyei és használata

Miért válasszuk a bidét vécépapír helyett?

A bidé számos olyan előnyt nyújthat, amelyek meggyőzhetnek minket arról, hogy jobb, ha lemondunk a vécépapír-használatról. Cikkünkből kiderül, melyek ezek.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a kakilás néha… nos, néha egy kis galibát tud okozni. A száraz vécépapírral való törlés a nehezen elérhető területek megtisztítására nem a legjobb megoldás. A világ több részén nem is értik, miért gondolják a nyugatiak, hogy a vécépapír a higiénikusabb választás. Kell lennie jobb megoldásnak, nem igaz?

Bidé felirat egy vécén.

Híresek a Japánban lévő sokfunkciós vécék

Cikkünkben bemutatjuk a bidét, a fenékmosót. Dr. Christine Lee gasztroenterológus elmagyarázza, hogyan végezheti el a „ piszkos munkát” ez a fürdőszobai eszköz.

Mi az a bidé?

A bidé egy olyan vizes berendezés, amelyet arra terveztek, hogy megtisztítsa a hátsónkat. Vizelés vagy székletürítés után az alsó területeket mossa át, így nincs szükség vécépapírra. Egyes bidék a vécéhez csatlakoznak a mosdótál oldalára rögzítve vagy egy levehető tömlővel. Más bidék önálló tárgyak, amelyek egy alacsony mosdókagylóhoz hasonlítanak.

A bidék a világ számos területén – beleértve Ázsiát, Európát, Dél-Amerikát, valamint Észak-Afrikát – elterjedtek, és úgy tűnik, hogy az Egyesült Államokban is egyre népszerűbbek.

Higiénikusak-e a bidék?

A bidék vitathatatlanul higiénikusabbnak tekinthetők, mint a hagyományos fenéktisztítási módszerek. Egész egyszerűen a bidé jobb higiéniai élményt nyújthat a vécépapírhoz képest. Ez azzal az alapvető ténnyel kezdődik, hogy a víz képes felülmúlni néhány négyzetnyi száraz vécépapírt teljesítményét azáltal, hogy eltávolítja a nagydolog elvégzése után keletkező ürülék nyomait. 

A vécépapírral való törlés azzal a potenciális kockázattal is jár, hogy a széklet a kezünkre vagy a körmünkre kerül: „A megfelelő kézmosás szükséges a baktériumok terjedésének megakadályozásában – és ez különösen igaz a törlés után” – mondja Dr. Lee.

Akkor is 30 másodpercig súroljuk kezünk szappannal és vízzel, ha bidét használunk. Ez a megfelelő eljárás minden mosdóhasználat után is.

Okozhat-e fertőzéseket a bidé?

A bidé helyes használata fontos a hüvelyi vagy húgyúti fertőzések elkerülése érdekében, amelyeket olyan baktériumok, mint az E. coli okozhatnak. A bidéből származó húgyúti fertőzés kevésbé jelent veszélyforrást a férfiak számára. De a nőknek a húgycsöve – ahol a vizelet távozik a testből – közelebb van a végbélnyíláshoz.

A bidé biztonságos használata ebben az esetben egy fő kérdésre vezethető vissza: honnan folyik a víz? „A bidé vizének elölről hátrafelé kell folynia, mint ahogyan a törlést is elölről hátrafelé kell végezni” – jegyzi meg Dr. Lee.

Az is fontos, hogy a víznyomás és a vízsugár szöge megfelelő legyen, hogy a víz ne nyomódjon a hüvelybe. „A bidé arra való, hogy a test külső részét tisztítsa, nem pedig a belsejét” – teszi hozzá.

Csapból kilövő vízsugár.

Figyeljünk a vízsugár irányára és nyomására

A bidé 5 előnye

A bidé legfőbb előnye a hatékonyabb, jobb tisztítási folyamat, de más előnyökkel is szolgál. A széles körű lista többek között a következőket tartalmazza:

  1. Kíméletesebb a bőrhöz: A törléssel felületi sérüléseket okozhatunk. Ez az aggodalom a bidével eloszlik, mondja Dr. Lee. Ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy a bidét akkor is kényelmesebb lehet használni, ha aranyérrel küzdünk.
  2. Felhasználóbarátabb élmény: A bidé beállítása megkönnyítheti a hátsó rész tisztítását, ha mozgási problémáink, ízületi gyulladásunk van, vagy nehezen érjük el a törölni kívánt területeket.
  3. Környezettudatosság: A vécépapír gyártásához fákra, valamint vegyszerekre, sok vízre és energiára van szükség. A bidé használata kiküszöböli ezeknek az erőforrásoknak a vécépapírra való ráfordítását.
  4. Pénzmegtakarítás: Egy átlagos háztartás évente rengeteg pénzt költ vécépapírra, így egy bidé hosszú távon, még az előzetes befektetés után is, messzemenően megérős. Ráadásul a jövőben elkerülhetjük a vécépapírhiány miatti pánikot.
  5. Kevesebb dugulás: Ha nem használunk csomó vécépapírt, nem kell aggódnunk amiatt sem, hogy az eltömíti a vécét.
Vécépapírt tartó ember vécé előtt.

Több oka is van annak, amiért érdemes lemondani a vécépapírról

Tippek a bidé biztonságos használatához

Olvassuk el a bidé használati útmutatóját, és kövessük a megfelelő tisztításra és karbantartásra vonatkozó utasításokat. „Fontos a megfelelő működés – állítja Dr. Lee. – Ha a vízmelegítő meghibásodik, akkor a víz túlságosan forró vagy sokkolóan hideg lehet.”

És ne feltételezzük, hogy nem baj, ha a bidé koszos lesz, mert úgyis csak a fenekünk tisztítjuk vele. Ha a bidé szennyeződik, ezek a baktériumok utat találhatnak a húgyutakba, a hüvelybe vagy a bőr repedéseibe. „Ha baktérium- vagy vírusrészecskék kerülnek a víztartályba vagy a fúvókára, akkor mindenki, aki használja, ki van téve ennek – figyelmeztet Dr. Lee. – Ne érintsük a fúvóka hegyét a testünkhöz, és kövessük a gyártó használati utasítását. A bidé tisztán tartása és megfelelő karbantartása kulcsfontosságú”.

A bidével kapcsolatos korlátozott kutatások alapján általában biztonságosnak és hatékonynak tekinthető higiéniai segédeszköz. Fontos azonban a használati utasítások betartása, különösen a sugár nyomásával és a vízhőmérséklettel kapcsolatban.

„Amennyiben megfelelően használjuk, rendszeresen tisztítjuk és fertőtlenítjük, a bidé sok ember számára jó alternatív lehetőség” – mondja Dr. Lee.

(Forrás: Cleveland Clinic, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top