nlc.hu
Otthon

Nagyon pörög a garázspiac

Ellepték a piacot az eladó garázsok – van, ahol 30 milliót is elkérnek érte

Megugrottak a parkolási díjak, egyből felértékelődtek a garázsok.
garázs

Az országos garázspiac sokkal élénkebb volt az elmúlt 12 hónapban, mint a lakóingatlanoké. Az eladó parkolóhelyek átlagos ára dinamikusan emelkedett annak ellenére, hogy a kínálat jelentősen bővült. Jelenleg több mint 1700 garázst kínálnak eladásra országszerte, ami több mint duplája az egy évvel ezelőtti kínálatnak – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből.

 

2 év alatt 39 százalékos drágulás

Az eladó garázsok 10 százalékkal felértékelődtek a hazai nagyvárosokban. Ehhez a parkolási díjak emelkedése mellett hozzájárult az is, hogy Budapest mellett több nagyvárosban is szűkösek a parkolási lehetőségek. A garázsdrágulásban szerepet kapott az is, hogy jelentősen nőtt az autók ára és értéke, ezért egyre több tulajdonos próbálja meg biztonságban tudni a gépkocsiját. Hosszabb távion az elektromos autók térnyerése további felértékelődést okozhat a garázspiacon. Az olyan villanyautó-tulajdonosok, akik nem vagy nehezen tudják megoldani az autó töltését, azoknak alternatíva lehet egy elektromos hálózatra kötött garázs.

Az ingatlan.com adatai szerint idén szeptemberben a budapesti garázsok átlagára 7,2 millió forint volt. Szemben az egy évvel korábbi 6,5 millióval, valamint két évvel ezelőtti 5,2 millióval. Ez azt jelenti, hogy éves szinten 11, kétéves távlatban pedig több mint 39 százalékos drágulás ment végbe. 

5 milliótól a 30 millióig

A fővárosban messze a legdrágább az I. kerület, ahol az eladó garázsok átlagára meghaladta a 30 millió forintot. További négy olyan városrész van, ahol 10 millió forint feletti áron kínálják a garázsokat, a II., VI., a VII. és a XII. kerületekben ugyanis 11,9-15 millió forint az átlagár. A legolcsóbb garázsokat a X., XV. és XVIII. kerületben kínálják eladásra, itt 4,5-5 millió forint az átlagos ár.

A fővárosi garázsok bérleti díja ugyanakkor éves szinten nem változott, 25 ezer forinton stagnált a havi díj.

A Budapesten kívüli piacon jelentősebb garázskínálattal rendelkező vármegyeszékhelyek közül Szegeden 8,5 millió forintos áron várnak gazdára, Székesfehérváron 6,7 millió forint, Győrben pedig 7,9 millió forint az átlagár.

Nyíregyházán 7,5 millió, Miskolcon és Pécsett 6 millió az eladó garázsok átlagos ára.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top