nlc.hu
Otthon

Ilyen gyakran kell(ene) kitakarítani a hűtőt!

Ilyen gyakran kell(ene) kitakarítani a hűtőt!

Nem a leghálásabb házimunkák közé tartozik a hűtő takarítása. De mi most utánajártunk, mégis hányszor, milyen gyakran kell(ene) alapos takarítást végezni a hűtőn!

Minden bizonnyal gyakran takarítod a tűzhelyet és a mikrót, és hajlamos vagy elfeledkezni egy olyan fontos konyhai eszközről, mint a hűtőszekrény. Pedig, ha belegondolsz, ezt a konyhai készüléket használjuk a legtöbbet, naponta többször nyitogatjuk az ajtaját, tapizzuk össze a polcait.

Hűtőszekrény takarítása

Fotó: Getty Images

Kapjon több figyelmet a hűtő!

Fontos, hogy tisztán tartsd a hűtőt, hiszen itt tárolod azokat az ételeket, amiket később elfogyasztasz te és a család is. Ezért sem mindegy, hogy az ételek milyen körülmények között vannak. A szakemberek javaslata szerint naponta érdemes áttörölni a hűtőszekrény fogantyúit és kezelőszerveit antibakteriális törlőkendővel. Akinek a hűtőjén van víz- és jégadagoló, azt se felejtse ki. Ha valami véletlenül kiborul, akkor azonnal takarítsd fel, nehogy szennyeződés érje a többi ételt, ami a hűtőszekrényben van.  

Szanálj!

Hetente érdemes átnézni a hűtő tartalmát, és a régebbi maradékokat, lejárt ételeket azonnal ki kell dobni. A romlott élelmiszerek elősegíthetik a baktériumok elterjedését, és penészgombákat hagyhatnak a hűtőszekrényben, ezért fontos a rendszeres tisztítás.

Nem tudod, mi az, ami lejárt?

Minden egyes terméken ellenőrizd a lejárati dátumot. Ha nem találod, akkor ne gondolkodj sokat, ha nem vagy benne biztos, hogy friss, inkább dobd ki a szemétbe.Milyen gyakran végezzünk nagytakarítást a hűtőben?

A hűtőszekrény nagytakarítását a szakemberek szerint 3-4 havonta kell elvégezni. Ha a dátumokat nem tudod megjegyezni, akkor jó megoldás lehet, ha a hűtőt mindig az adott évszak elején fertőtleníted ki.

Hogy csináld?

  • először pakolj ki minden ételt, majd helyezd el őket a fagyasztóban;
  • olvasd el a használati útmutatót, hogy a gyártó mit javasol;
  • érdemes kikapcsolni a hűtőt, majd eltávolítani a polcokat és fiókokat, amiket moss le forró, szappanos vízzel;
  • töröld át a hűtő falait és egyéb felületeit is.

Ma már a hűtőszekrények egy része jégkockakészítővel és vízadagolóval ellátott. Ha neked is ilyen hűtőd van, akkor ezeknek a tartozékoknak se felejtsd el a tisztán tartását. Ezek az adagolók, jégkockakészítők saját szűrővel vannak ellátva, amiket félévente ajánlott, és kell is cserélni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top