nlc.hu
Otthon

Molyok elleni védekezés házilag

Molyok lepték el a lakást? Szabadulj meg tőlük egyszer és mindenkorra!

Ha egyszer bevették magukat az otthonodba, akkor nem olyan egyszerű megszabadulni tőlük. Hoztunk néhány tippet, ami segíthet!

Felütötte a fejét a molyinvázió a lakásodban? Fogadd részvétünket, mert ennél nehezebben kiirtható teremtmény kevés létezik. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet tőlük megszabadulni, de tény, hogy időre és türelemre van szükség, mert akár ruha-, akár élelmiszermolyról van szó, makacsul ragaszkodnak a jól megszokott helyükhöz. 

Szerencsére léteznek már hasznos házi praktikák, amik segíthetnek felszámolni a tenyészeteket, mondjuk, hogyan!

Elő a mosogatószerrel!

Egy tálba engedj vizet, tegyél bele mosogatószert és keverd addig, míg habossá válik. Tedd ki a tálat egy központi helyre a lakásba, és világítsd meg asztali lámpával – lehetőleg minden más fényforrást kapcsolj le. A lámpa fénye odavonzza a molyokat, és ha elég ideig hagyod kint a tálat – például akár egy egész éjszakára – reggelre a kifejlett példányok a csapdába esnek. 

Ess neki a szőnyegnek

Nem találod a molyok fészkét a lakásban? Ennek az az oka, hogy sokszor fészkelnek bele a szőnyegbe, ahol nem tűnik fel a jelenlétük. Épp ezért célszerű rendbe tenni a kárpitot, mert a tisztaság az egyik legfőbb fegyver a kezedben ellenük. Ha nem akarod tisztítóba vinni a szőnyeget, akkor szórd be a felületét szódabikarbónával, hagyd néhány órán át hatni, majd alaposan porszívózd fel. 

moly

Fotó: Depositphotos

Elő az illatokkal

Azzal valószínűleg nem mondunk újat, hogy a molyok nem szeretik a nagyon erős illatokat, de nem a levendula az egyedüli, amit bevethetsz, ha szeretnéd őket kiűzni az otthonodból. A cédrus, eukaliptusz vagy a menta is jól működik ebben az esetben, így akár ezek illóolajos vagy szárított változatával is próbálkozhatsz. Minél több helyen helyezed el őket a lakásban, annál valószínűbb, hogy örökre elbúcsúzhatsz a kártevőktől.

Ültess csalánt

A csalánt meglehetősen ritkán nevelgetjük otthon, cserépben, szobanövényként, de ha molyaid vannak, akkor megérdemel egy esélyt, ugyanis a csalán illatától is irtóznak. Megölni ugyan ez nem fogja őket, de cserébe segíthet kiűzni a lakásból. 

Enélkül nem fog menni

Az a rossz hírünk van, hogy nem fogod megúszni a nagytakarítást ebben az esetben. Törölj át minden felületet – a legutolsó tárolódobozt is – ecetes, vagy mosószeres vízzel, porszívózz be abba a sarokba, ahová sosem szoktál, mosd ki a párnahuzatokat, díszpárnákat és a függönyöket is, mert a molyok bárhol képesek megtelepedni és petét rakni.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top