nlc.hu
Otthon

Baktériumok az autóban

Ez az, ami kilencszer koszosabb a nyilvános WC-nél is

Mindennapi használatban van. Sok családban konkrétan nélkülözhetetlen. Ennek ellenére egészen biztos, hogy elsőre nem ezt az eszközt mondanánk arra a kérdésre, hogy vajon mi a legszennyezettebb dolog a háztartásunkban!

A lakásunk igazi baktériumtenyészet, de azt egészen biztos, hogy nem gondoltad volna, hogy az autó kilencszer koszosabb bármelyik nyilvános WC-nél – legalábbis a tudósok egyöntetű véleménye szerint.

A kijelentés igazolására több kutatás is született.

Például a londoni Queen Mary Egyetem kutatói arra jutottak, hogy egy átlagos autó belterében nagyjából 700 fajta baktérium található, ami nagyon megdöbbentő adat, főleg annak fényében, hogy a kutatók szerint egy nyilvános vécé is „csak” 60-féle kórokozót rejt magában.

Az eredmények alapján a kormány, a vezetőülés, a hátsó ülések és a sebességváltó kar 10 négyzetcentiméterenként átlagosan 700 baktériumot tartalmaz. A legfertőzöttebb terület az autó csomagtartója, ahol 10 négyzetcentiméterenként 1000 baktérium is lehet.

Baktériumok az autóban

(Fotó: unsplash)

Az Apartment Therapy szerint a pohártartó is potenciális veszélyforrás. Elég megérinteni, és máris átvihetjük a korokozókat a kormányról például a pohártartóra, ahol a baktériumok akár egy héten keresztül is megélnek.  

Dr. Ron Cutler, a Queen Mary Egyetem biológusa szerint a legtöbb baktérium elviekben nem okozhat egészségügyi problémákat, de bizonyos autók annyira szennyezettek, hogy számos potenciálisan káros baktériumfajnak adnak otthont.

A probléma onnan ered, hogy az emberek többsége nem szívesen takarítja az autóját. A tanulmány szerint például a brit sofőrök 37 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem foglalkozik azzal, hogy tiszta-e az autója vagy sem, míg 10-ből három (kb. 28 százalék) azt mondta, hogy szívesebben bízza ezt a munkát a párjára.

„Folyamatosan takarítjuk az otthonunk, rendezzük és fertőtlenítjük a környezetünk, de az autótisztítást valahogy az emberek többsége elhanyagolja, és olyan autókkal közlekedünk, amik inkább szemeteskukákra hajaznak, tele baktériumokkal. Jegyezzük meg: az autó tökéletes hely a kórokozók szaporodásához, különösen, ha eszünk benne, és az el nem fogyasztott ételt, italokat bent hagyjuk a kocsiban. Az esetleges egészségügyi kockázatok elkerülése érdekében tanácsos rendszeresen tisztítani az autót belülről és kívülről egyaránt”  – javasolja Dr. Cutler.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top