nlc.hu
Otthon

Ellopott műtárgy volt náluk 50 éven keresztül

Egy belga lépcsőházból került elő az elveszett pompeji műtárgy

Az 50 éve ellopott műtárgy vélhetően soha nem került volna elő, ha az édesapa nem költözik el, és nem dönt úgy, hogy felbecsülteti az értékét.
Pompei

Egy belga édesapa és fia megdöbbenve értesült arról, hogy egy szuvenír – amely körülbelül már 50 éve díszíti az otthonukat – nem más, mint egy rég elveszett műtárgy az olasz városból, Pompejiből – írja az UPI.com. 

A 80 éves Raphaël De Temmerman és fia, Geert De Temmerman elmondása szerint még 1975-ben jártak Olaszországban, azon belül pedig Pompejiben. A várost járva egyszer egy idegen férfi felajánlotta nekik, hogy elad nekik egy emléktárgyat. A tárgy nem más volt, mint egy faragott kő, amely egy jelenetet ábrázolt. A követ a család lépcsőházában helyezték el. Azóta nem sokat vizet zavart, sőt, a család nemigen foglalkozott vele egészen addig, amíg Raphaël úgy nem döntött, hogy kiköltözik a házból. Nem sokkal később elkezdte foglalkoztatni a dolog, ezért elvitte felbecsültetni a szuvenírt. 

 

A tongereni gall-római múzeum szakemberei ezután meglátogatták őket, hogy megvizsgálják a követ. Másnap azonban vélhetően értetlenül nyitottak ajtót a rendőrök előtt, akik jegyzőkönyvet szerettek volna készíteni.

Megdöbbenten hallgatták, amikor közölték vele, hogy a korábban mindössze dekorációnak számító tárgy valójában egy eredeti pompeji műtárgy, amit 50 évvel ezelőtt loptak el. 

Kicsit őrültség belegondolni abba, hogy a turisták egy replikát néztek meg, miközben az eredeti egész idő alatt itt volt – mesélte el a a 7sur7 Newsnak. 

A kultúráért felelős alpolgármester elmondta, hogy a tisztviselők gondoskodnak arról, hogy a tárgy visszakerüljön Olaszországba. Az édesapa hozzátette, miszerint eleget tesz minden kérésnek, hogy a műtárgy visszakerüljön a helyére, azonban reménykedik némi anyagi juttatásban is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top