nlc.hu
Otthon

Baktériumok a mosogatószivacson

Igazi bacitanya lesz a mosogatószivacs, ha így használod

Egy tesztelés során kiderült, hogy egyáltalán nem mindegy hogyan használjuk a mosogatószivacsunkat.
Mosogatószivacs

Bárkivel előfordulhat, hogy egy mosogatás során nem mindig csavarja ki a mosogatószivacsot. Persze elsőre ennek a lépésnek a kihagyása egészen ártalmatlannak tűnhet, azonban az America’s Test Kitchen TikTok-oldalán egészen elképesztő felfedezésre jutottak. 

A kísérlet időtartama két hétig tartott, amelynek egyik felében csavarás nélkül, minden tányért, poharat és evőeszközt eltöröltek az ételmaradékokkal együtt. A másik felében ugyanígy jártak el azzal a kivétellel, hogy használat után a mosogatószivacsot azonnal kicsavarták. Hogy mi a különbség? 

A nedvesen hagyott mosogatószivacson 25 ezerszer több baktériumot találtak, mint a másikon. Hozzátették azt is, hogy fertőtlenítés gyanánt néhány alkalommal érdemes lehet a mosogatógépbe is beletenni a tányérokkal együtt. 

A tanács ellenére azonban voltak, akik szkeptikusan álltak a módszerhez. Az egyik felhasználó például ezt kérdezte: 

„Tényleg vannak, akik minden alkalommal kicsavarják a szivacsot?”

„Azt gondolod, hogyha lenne mosogatógépem akkor kézzel mosogatnám el a tányérokat?” – írta egy másik felhasználó. 

Egy korábbi vizsgálat is arra jutott, hogy a mosogatószivacson hemzsegnek a bacik. A tanulmány során 22 család otthonát vizsgálták meg, és kiderült, hogy 75 százalékuk esetében a mosogatószivacsok Coliform-baktériumokkal voltak fertőzöttek, mely baktériumcsalád tagja többek között az E. coli is. Kiderült továbbá, hogy egy mosogatószivacson akár kétszázezerszer annyi baktérium található, mint egy vécéülőkén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top