nlc.hu
Otthon

Cimabue-festmény egy francia konyhában

Milliárdokat érő 13. századi festmény lógott a nagymama konyhafalán

Az eurómilliókért elárverezett műalkotás a párizsi Louvre kiállításán lesz látható.

A párizsi Louvre-ba kerül az a 13. századi, eltűntnek hitt festmény, amelyet egy francia nagymama konyhafalán lógva találtak meg.

A 25×20 centiméteres, Krisztus kigúnyolása című alkotást Cimabue, más néven Cenni di Pepo firenzei festőművész készítette 1280-ban. A művet 2019-ben fedezték fel újra, amikor egy idős asszony úgy döntött, hogy felbecsülteti.

A 2019. szeptember 23-án Párizsban készült képen a 13. század végi firenzei művész, Cenni di Pepo, más néven Cimabue "Krisztus kigúnyolása" című festménye látható

A 2019. szeptember 23-án Párizsban készült képen a 13. század végi firenzei művész, Cenni di Pepo, más néven Cimabue “Krisztus kigúnyolása” című festménye látható (Fotó: Philippe LOPEZ / AFP)

A festményt 24 millió euróért (9,1 milliárd forint) árverezték el, de a francia kormány megtiltotta, hogy kivigyék az országból, mivel nemzeti kincsről van szó.

Később a Louvre megvásárolta az aukció nyertesétől a festményt, amely egy másik, a Trónoló Madonna című Cimabue-képpel a párizsi múzeum 2025-ben nyíló kiállításán lesz látható.

(UPI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top