nlc.hu
Otthon

Olcsó hamisítványnak hitték az értékes festményt

Olcsó hamisítványnak hitték a festményt – kiderült, hogy százmilliókat ér

A családnak fogalma sem volt arról, hogy a művészettörténet egy értékes darabja porosodik a tévészobájuk falán. Aztán jött az értékbecslő...

845 ezer dollárért, vagyis átszámítva mintegy 290 millió forintnak megfelelő összegért kelt el egy árverésen az ifjabb Pieter Brueghel A falusi ügyvéd című festménye. A mű decemberben véletlenül került elő egy francia család otthonából. A família értékbecslést végeztetett a házban egy szakemberrel, és ő volt az, aki a tévészoba falán megpillantotta az ott porosodó, értékes művet.

A 17. századi olajfestményt még 1900 körül vásárolta a család egyik felmenője, ám az eredete a múlt homályába veszett. Azt hitték, csupán olcsó hamisítvány és olykor-olykor még viccelődtek is rajta. Bár ismerték a híres festőt, a képet pedig Brueghelként emlegették, az azonban fel sem merült bennük, hogy a mű esetleg eredeti lenne. 

Ifjabb Pieter Brueghel: A falu ügyvédje

Ifjabb Pieter Brueghel: A falu ügyvédje (Forrás: Wikimedia Commons)

„Egy kis tévészobába érkeztem, amely nem volt túl jól megvilágítva. A nappaliban kezdtem el a becslést készíteni, és  ahogy megfordultam, az ajtó mögül kilátszott a festmény kétharmada. Tulajdonképpen ekkor fedeztem fel. Kicsit meglepődtem – mesélte Malo de Lussac, a Daguerre Val de Loire aukciósház munkatársa az Associated Pressnek. – A felfedezés karrierem legnagyobb pillanata volt. De természetesen óvatos voltam. Elvégre meglehetősen ritka, hogy egy Brueghel egy tévészobában lógjon.”

Az ifjabb Pieter Brueghel 1564-ben született Brüsszelben. Az idősebb Pieter Bruegel elsőszülött fia volt, aki a flamand reneszánsz legjelentősebb alakjai közé tartozott.

A híres festő fia a falusi élet eleven ábrázolásairól volt híres, és Pokol Brueghel néven is emlegetik, mert előszeretettel festett pokoli és groteszk jeleneteket. A falu ügyvédje 112 cm magas és 184 cm széles, az ifjabb Brueghel két legnagyobb méretű művének egyike.

A  festményt egy meg nem nevezett svájci vevő vásárolta meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top