nlc.hu
Otthon

Visszatér a télies időjárás

Újra támadásba lendül a tél: hidegbetörés és havazás jön vasárnap

Napokon belül nagyot változik az időjárásunk.
havazás,

A hét hátralévő részében folytatódik az enyhe, olykor már-már tavasziasnak mondható időjárás, hétvégén azonban fagyos fordulat jön: támadásba lendül a tél vasárnap – prognosztizálja az Időkép.

A hétvégi hidegbetörés nyomán jócskán kapunk a sarkvidéki hidegből, így hétfőre virradóra már az egész Kárpát-medencét fagyos levegő „uralja” majd. Hétfőn hajnalban már sok helyen -5 fok alá zuhanhat a hőmérséklet, sőt a legtöbb helyen napközben is fagyos időben lesz részünk. Keddre virradóra már -10 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.

A fagyos hideg viharos széllel is párosulni fog, akár 70-80 km/órás lökések is várhatók, sőt havazásra is számítani kell vasárnap délutántól.

A skandináv térségben amúgy szerdán már második napja süllyedt a hőmérséklet mínusz 40 Celsius-fok alá. Kvikkjokkban, a svédországi Lappföldön mínusz 43,6 Celsius-fokot mértek, ami – mint az MTI írja – az országban 25 éve a legalacsonyabb januári hőmérséklet. Az extrém hideg, havazás és erős szél az egész északi régióban fennakadásokat okozott a közlekedésben, több hidat lezártak, és egyes vonatokat és kompjáratokat is leállítottak. A rendkívüli időjárás miatt számos iskolát is bezártak Skandináviában. A Szibériából és a sarkvidékről betört hideg Oroszország nyugati részét is elérte: Moszkvában és más régiókban a hőmérséklet mínusz 30 Celsius-fokig süllyedt, a január elejei átlagos hőmérsékletnél jóval mélyebbre.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTI/Varga György 

Ez is érdekelhet Téli csizmadivat Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top