nlc.hu
Otthon

Milyen gyakran kell mosni a törölközőt?

Valóban megbetegít a túl sokat használt törölköző?

Igaz, vagy csak mendemonda, hogy a túl sokáig használt törölköző igazi baktériumtenyészet, ami könnyedén megbetegíthet?

„Ha már két napja használt törölközőbe töröljük az arcunkat, valószínűleg több e. coli baktérium kerül ránk, mintha a vécécsészébe mártanánk a fejünk és lehúznánk a vécét” – nyilatkozta az Arizoniai Egyetem mikrobiológusa, Charles Gerba. Nem csoda, hogy többen is felkapták a fejüket erre a nyilatkozatra. A Lifehacker utánajárt, valóban ki kell-e iktatni a törölközőt akár már egyszeri használat után is.

Hasonlóan gondolkodik Philip Tierno, a New York University School of Medicine mikrobiológusa, aki szerint a fürdőszoba magas hőmérséklete, a nedvesség és az oxigén miatt a törölközők a mikrobák valóságos melegágyai. A tőlük hemzsegő törölközőtől nem tisztábbak, hanem koszosabbak leszünk, és az aknékra, fertőzésekre, sőt még a kelésekre is fel kell készülni.

Törölközők használata

(Fotó: Getty Images)

Más kutatók cáfolták ezeket a kijelentéseket. A kutatók többsége szerint a szervezetünk alkalmazkodik az ilyen kihívásokhoz, így ha megszáradnak két használat között a törölközőink, nincs sok esély a baktériumok átadására vagy szaporodására.

A Chicagói Egyetem mikrobiológusa, Jack Gilbert azt javasolja, hogy elég hetente egyszer kimosni a törölközőket, az ennél gyakoribb mosásnak semmi értelme nincs.

A fehér törölközőket 50 fokon, míg a színeseket 30-40 fokon is tisztára moshatjuk. Érdemes minden harmadik-negyedik mosásnál fél bögre ecetet is önteni a mosógépbe, így a törölközők hosszabban megőrzik a puhaságukat.

A higiénia miatt – ha nem is minden alkalommal –, de viszonylag rendszeresen érdemes magasabb hőfokon is kimosni a törölközőket. A 60, de akár 75 fokos víz ugyanis sokkal hatékonyabban fertőtleníti az anyagot. A szakértők szerint három-négy használat után érdemes így kimosni a törölközőket, lehetőleg a többi ruhaneműtől külön.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top