nlc.hu
Otthon

Ezzel a trükkel tovább marad életben a mosogatószivacs

Ezzel a trükkel tovább marad életben a mosogatószivacs

Nemcsak tovább használható, hanem még bacimentessé is válik a szivacsod.

A mosogatószivacsot fertőtlenítés nélkül nem lehet túl sokat használni, mert egy a Nature’s Scientific Reportsban közzétett kutatás is alátámasztja, hogy a konyhai szivacsok hemzsegnek a baktériumoktól. A kutatók a szivacsok felületéről 362 különböző baktériumtípust mutattak ki, ami annyit jelent, hogy több baktérium van rajta, mind mondjuk a vécében.

A baktériumok mellett az elhanyagolt szivacsok egy idő után kellemetlen szagokat is elkezdenek árasztani. Szóval, ha nem szeretnéd idő előtt kidobni a szivacsod, akkor van egy trükk, amit érdemes kipróbálni.

Mosogatószivacs használata

Fotó: Getty Images

Hogyan lehet újjáéleszteni a régi szivacsot sóval?

Az asztali só higroszkópos, ami azt jelenti, hogy magához vonzza a nedvességet a légkörből, és ez az oka annak, hogy párás időben nedvessé válhat és eltömítheti a sószórókat. A House Digest egyik cikke szerint a só a nedvességet is felszívhatja a szivacsból, csökkentve a baktériumok szaporodásához szükséges nyirkos környezetet, és megakadályozza a penész elszaporodását, valamint azt, hogy kellemetlen szagot árasszon. És ez még nem minden: a só hatékonyabbá teheti a szivacs munkáját: felszívja az olajokat, és megkönnyíti a foltok eltávolítását.

Hogy állunk neki?

Két egyszerű módja van annak, hogy a só kifejtse a hatását a szivacson:

  • Sós vizes áztatás. Öblítsd le a szivacsot meleg vízzel, majd nyomd ki, hogy megszabadulj a rajta maradt morzsáktól, ételmaradéktól, amelyek rátapadhatnak. Tölts meg egy edényt meleg vízzel, és adj hozzá 1/4 csésze sót (például asztali sót, kóser sót, tengeri sót stb.). A keveréket addig keverd, amíg a só teljesen fel nem oldódik. Ezután tedd a szivacsot a keverékbe. Hagyd bent egy éjszakán át, de legalább néhány órára, majd vedd ki, nyomogasd ki a szivacsod, és alaposan öblítsd le tiszta vízzel.
  • Adj hozzá egy kis ecetet. Ez az eljárás megegyezik a fent leírt módszerrel, azzal a különbséggel, hogy a keverék 1 csésze forró vízből, fél csésze fehér ecetből és 3 evőkanál sóból áll. Meg fogsz lepődni: néhány óra alatt a szivacsodból eltűnnek a kellemetlen szagok és a baktériumok, ezáltal szebb és tisztább lesz, mint új korában. Nem született olyan kutatás, amely arra utalt volna, hogy ezzel sterilizálni lehetne a szivacsot, ezért ha végeztél a művelettel, érdemes betenni a mikróba is egy pár másodpercre. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top