nlc.hu
Otthon

Te tudod, mikor a legszomjasabbak a növényeid?

Te tudod, mikor a legszomjasabbak a növényeid?

Legyen szó nagy kertről, vagy néhány cserepes növényről az ablakpárkányon, a növények megfelelő öntözése az egyik legalapvetőbb (és legfontosabb) része az életben tartásuknak. De pontosan mikor kell öntözni? Egyáltalán számít?

A kertészek szerint van ideális idő, amikor a növényeket meg kell öntözni. Mit kell tudni a beltéri és kültéri növények öntözési ütemezéséről?

Benti növények

A szakértők szerint akárcsak az emberek, a növények is szomjasabbak reggel. „Fel kell töltődniük, mielőtt még a nap teljes erejével kezdené sütni őket, és elpárologtatná a vizet. A reggeli locsolás azoknál a növényeknél is hatásos, amelyek nem jutnak sok természetes fényhez. A locsolás utáni többórás napsütés segít kivonni a vizet, így nem kell túl sokáig a nedves földben állniuk” – szolgál magyarázattal a The Sill kertészeti szaklap nyomán a Lifehacker.

Ha vannak olyan növényeink – mint például a páfrányok –, amelyek nem öntözést, inkább permetezést igényelnek, a The Sill szakértői azt javasolják, hogy reggel és este is kapjanak permetet.

Szobanövények helyes öntözése

Fotó: Getty Images

Kinti növények

Hasonlóképpen, a virágágyások és egyéb növényzetek reggeli öntözése segít felkészíteni őket a napra.

Luke Miller rámutat a Reader’s Digest cikkében arra, ha felülről, nem pedig alulról öntözzük ezeket a növényeket, akkor a reggeli idősáv jobb, mert lehetőséget ad a víznek, hogy napközben elpárologjon a lombozatról. Miller azt is megjegyzi, hogy az egynyári növényeknek és a zöldségeknek is jót tesz a reggeli öntözés, mivel általában gyengébbek a gyökereik, és nem férnek hozzá annyira a mélyebb talajnedvességhez. Ugyanez a reggeli öntözési politika vonatkozik a cserepes kültéri növényekre is. Miller szerint azonban a különösen forró nyári hónapokban érdemes reggel és este is öntözni, hogy elegendő nedvességet kapjanak növényeink. Ez alól kivétel a pozsgás növények és kaktuszok, amelyek ritkábban öntözést igényelnek.

Az újonnan átültetett növényeknek a kezdetekben több vízre lesz szüksége. Ilyenkor a lassú, mély öntözés a legcélravezetőbb, ami biztosítja, hogy a gyökerek lefelé terjeszkedjenek, és ne a cserép felső részébe koncentrálódjanak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top