nlc.hu
Otthon

Budapest Lakásügynökség olcsó bérlakás program

Olcsó bérlakásokat kínál az albérlőknek Budapest új projektje

A Fővárosi Önkormányzat Lakásügynöksége az évtizedes, áldatlan albérlet állapotokon akar változtatni.

A budapesti önkormányzat új projektjével a megfizethető bérlakások számát növelné. Karácsony Gergely főpolgármester és Kovács Vera, a lakásügynökség vezetője szerdán együtt jelentették be a Fővárosi Lakásügynökség elindítását.

A főváros új lakhatási modelljének kidolgozásában

kulcsszereplő lesz az új ügynökség. A főpolgármester szerint Budapest élen jár a lakhatási költségek terén Európában, ami ellen tenni kell, ezért több éves előkészítő munka után elindítják a lakásügynökséget – írja a Telex. Az önkormányzati bérlakások arányának növelése mellett a megfizethető, magántulajdonú albérlet lakások bevonása is fontos a rendszerbe, aminek a hajléktalanságból való kitörésben is kulcsszerepe van.

Kanapé és dohányzóasztal egy lakásban

Kanapé és dohányzóasztal egy lakásban (Fotó: Unsplash)

Hamarosan megnyíló, uniós forrás pályázatok révén

az elmúlt 30 év legnagyobb lakhatási programja indulhat el, de a magántulajdonosok segítségére is szükség lenne. Sok üres budapesti lakást lehetne bevonni egy olyan modellbe, amelyben a tulajdonos helyett az önkormányzat kezeli az ingatlant.

A korábbi, Utcáról Lakásba Egyesület aktivista Kovács Vera elmondta, hogy az ügynökség ingatlankezelő csomaggal indul. A lakásügynökség honlapján mától jelentkezhet az, akinek van üresen álló ingatlana. A lakásügynökség minden, a bérbeadással járó kockázatot átvállal, így aki a

piaci bizonytalanságok miatt nem adta ki eddig

az ingatlanát, az megnyugtató megoldást kap. A Főváros ügynöksége ugyanis garantálja, hogy a kiadó

·         megkapja a bérléti díjat

·         visszakapott lakása ugyanolyan állapotban lesz, mint amikor átadta.

Cserében viszont a piaci árnál valamivel olcsóbban kell rendelkezésre bocsátania azt. Az ügynökség később uniós forrásból átépített, fővárosi tulajdonú ingatlanokat is bevonna az állományba. Hosszú távon együttműködnek azokkal a kerületekkel is, ahol már most is üzemel kerületi lakásügynökség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top