nlc.hu
Otthon

Meghalt a Babar könyvek szerzője, Laurent de Brunhoff

Meghalt a Babar-könyvek szerzője, Laurent de Brunhoff

Édesapja kezdte el a sorozatot, ő pedig folytatta.

Floridai otthonában 98 éves korában elhunyt Laurent de Brunhoff, a Babar írója, aki édesapja egy elefántkirályról szóló népszerű képeskönyv-sorozatát élesztette újjá.

Az első kötet 1931-ben jelent meg, és Jean de Brunhoff további négy Babar-könyvet készített, mielőtt hat évvel később, 37 évesen meghalt.

„Anyám mesélni kezdett egy történetet, hogy elterelje a figyelmünket. Nagyon tetszett, és másnap elszaladtunk apánk dolgozószobájába, ami a kert sarkában volt, hogy elmondjuk neki. Remekül szórakozott, és rajzolni kezdett. Anyám Bebének hívta az elefántot (ezt franciául: baba), apám változtatta Babarra. Az első könyv első néhány oldala egy vadász által megölt elefántról és az elefántkölyök városba meneküléséről szólt”  – emlékezett vissza korábban arra, hogyan született meg Babar figurája.

Laurent de Brunhoff

Laurent de Brunhoff 1969 márciusában. (Fotó: AFP)

Laurent nagybátyja, Michael segített két további mű kiadásában, de senki más nem egészítette ki a sorozatot egészen a második világháború utánig, amikor is Laurent úgy döntött, folytatja a sorozatot. Végül több tucat könyvet adott ki a Celesztinaváros felett uralkodó elefántról. Kevesebb szót használt, mint apja, de illusztrációi hűen követték az eredeti szelíd, visszafogott stílust, írja a 24.hu.

Hozzátették, ugyan a könyvek több millió példányban keltek el világszerte, és animációs film is készült belőle, nemcsak óriási rajongótábora volt Babarnak, voltak kritikusia is, akik szerint rasszista, gyarmatosító világot idéz a sorozat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top