nlc.hu
Otthon

Így épült fel a káposztásmegyeri lakótelep

Régi videó: így épült fel a káposztásmegyeri lakótelep

Az alapkőletételtől egészen a felépülésig végig lehet követni a házak felépülését. Ha ott élsz, ha nem, ezt érdemes megnézni.
Káposztásmegyeri lakótelep

Az embernek néha az az érzése, hogy a panelok mindig is a föld színén álltak, de valójában csak az ’50-es évek végén húzták fel az elsőt, Dunaújvárosban, kísérleti jelleggel. Igazán elszaporodni inkább a ’70-es években kezdtek ezek a típusú otthonok, és még közöttük is egészen újnak számít a káposztásmegyeri lakótelep, ami 1982-1990 között épült meg.

A lakásokat 1984-ben osztották ki, addigra a bölcsőde, óvoda és általános iskola már álltak – előre készülve a kisgyerekes családok érkezésére. A következő retró felvételen, amit a #norbimarta nevű TikTok-felhasználó osztott meg, még az is látszik, mekkora az öröm a Lukács családban, amikor kiértesítik őket arról, hogy lakásra jogosultak. A videóban az is elhangzik, hogy az építkezésen minden úgy ment, ahogyan azt a tervezők és beruházók megálmodták.

A folytatásban pedig az is látszik, hogy valójában ezek a lakások élhető mérettel rendelkeztek, nem úgy, mint a mai újépítésű társaik, amik sokszor a 20 négyzetmétert is alig érik el. (Cserébe viszont elképesztően drágák.) Sőt, a tervezés során azt is figyelembe vették, hogy a lakóházak aljában olyan szolgáltaóhelyiségeket alakítsanak ki, amik harmonikusabbá teszik a környék összképét és egyúttal hozzáférést biztosítanak az itt élőknek a különböző üzletekhez. 

Az egyetlen, amiben sajnos nem történt előrelépés, az a metróhálózat kiépítése. A lakások átadásakor a 14-es villamos vonalát ideiglenesen adták át, mondván, a 3-as metró vonalát hamarosan meghosszabbítják, de erre azóta sem került sor.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top