nlc.hu
Otthon

Nem virágzó orchideák ápolása

Így „indíthatod újra” az évek óta nem virágzó orchideáidat

Neked is vannak olyan orchideáid, melyek életben vannak ugyan, de hosszú ideje nem akarnak virágot hozni? Akkor figyelj!

Az orchideákat jellemzően pompás virágzattal vásároljuk vagy kapjuk ajándékba, azonban miután ezek elhervadtak, már kevésbé könnyű feladat újra virágzásra bírni a növényt. Azonban nem is lehetetlen.

Az orchideák pihenőideje két virágzás között jellemzően 6-9 hónap, azonban ha már ennél hosszabb ideje nem virágoznak, az arra utal, hogy valamilyen probléma áll a háttérben, ám nem mindegy, hogy maga a növény beteg, vagy csak nem megfelelőek számára a körülmények a virágzáshoz. Ilyenkor célszerű ellenőrizni a gyökereket: ha ezek zöldek és szilárdak, akkor a növény életben van, alapvetően egészséges, csupán gondosabb ápolást és/vagy másmilyen elhelyezést igényel. 

Orchidea ápolása

Illusztráció: Getty Images

Az orchideáknak léggyökereik vannak, melyeknek megfelelő méretű helyre van szükségük a növekedéshez. Épp ezért első lépésben a nem virágzó orchideát ültesd át egy nagyobb, kényelmesebb cserépbe, jó vízelvezetésű ültetőközegbe!

Szintén lényeges, hogy metszőolló segítségével távolíts el a növényről minden elszáradt vagy pusztuló levelet, virágtüskét, hogy minden tápanyag az élő részekre koncentrálódhasson. 

Elhelyezés szempontjából a legideálisabb az orchideák számára egy világos ablakpárkány, ahol elegendőfényt kapnak, azonban nem éri őket tűző nap.

Öntözésnél arra figyelj, hogy a gyökereket nedvesen tartsd, de semmiképp ne pangjon a víz az ültetőközegben vagy a cserépben, az ugyanis nagyon hamar gyökérrothadást okoz. Nyugalmi időszakban, ha nincs kánikula sem, az orchideákat kéthetente célszerű öntözni. Az öltözővízhez minden alkalommal adj virágzást elősegítő, esetleg kifejezetten orchideákhoz kifejlesztett tápoldatot is! 

Ha így teszel, néhány héten belül jó eséllyel megjelennek a növényen az új hajtások és rügyek. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top