nlc.hu
Otthon

Orchidea szaporítása

Szaporodjanak, sokasodjanak az orchideák!

Ha jól érzi magát az orchidea, akkor szaporodni akar. Most kiderül, hogy mit kell tenni érte és hogyan kell szakértő módon leválasztani a sarjat, hogy új növény legyen belőle.

Orchideához általában úgy jutunk hozzá, hogy valakitől ajándékba kapjuk, esetleg megsajnáljuk magunkat, ami az ilyen borongós, őszi napokon abszolút jogos, és vásárlunk egyet. Ahová viszont egy élőlény betette a lábát, ott jó eséllyel szaporulatra is lehet számítani, és ez nemcsak az aranyhörcsögökkel meg a guppikkal van így, hanem a növényekkel is, és ez alól az orchidea sem kivétel.

A magról szaporítást és a tőosztást most elegánsan ugorjuk át, nézzük a harmadik, legjobb túlélési esélyekkel kecsegtető módszert!

orchidea sarjjal

Orchidea sarjjal (Fotó: Belső Olga)

Ha az orchidea jól érzi magát nálunk, hiszen elég fényt és tápanyagot kap, és vizet is adunk neki rendszeres időközönként, akkor jó eséllyel, előbb-utóbb sarjat fog hozni. Egy kicsit időzzünk még el a körülményeknél: az orchidea teljességgel igénytelen növény, tulajdonképpen egy élősködő, természetes élőhelyén kiirtani sem lehet, olyan, mint itt a fagyöngy. Ez a természetes élőhely azonban sokkal melegebb és naposabb, mint a mi mérsékelt klímánk, az orchideát ezért egyáltalán nem túlzás az ablakban tartani, hogy tényleg jó sok fény érje.

Orchidea földkeverék

Orchidea földkeverék: mulcs, virágföld, kerti föld (Fotó: Belső Olga)

Az ültetőközeg (szóval a földje) legyen jó korhadékos, a legjobb a mulcs és a virágföld, meg egy kis kerti föld keveréke. A vízellátást pedig úgy tudjuk a legjobban belőni az orchidea igényeihez, ha csinos kaspóban tartjuk a növényt, amit hetente egyszer megtöltünk vízzel, majd benne hagyjuk egy órán át, hogy jól megszívja magát a mulcs. Ekkor kiöntjük alóla a vizet és egy hétig nincs is semmi tennivalónk, kivéve, ha nagyon száraz a szoba levegője, mert akkor időnként megspriccelhetjük a leveleket vízzel.

Tehát, ha az orchidea jól érzi magát, akkor virágot hoz. A virágok száron nőnek, amit elvirágzás után le szoktak vágni tőből, kivéve, ha szaporítani szeretnénk a növényt. Ebben az esetben ugyanis érdemes meghagyni a szárat, ezen fog kinőni a sarj. Az egyik orchideám szerencsésen megfialt, ezért most, fotókkal illusztrálva tudom bemutatni, hogy hogyan kell a sarjból új növényt nevelni.

orchidea sarj leválasztása

Éles ollóval, néhány centiméter szárral együtt levágjuk a sarjat (Fotó: Belső Olga)

A sarjat nagyjából 2-3 centiméter szárral együtt kell levágni, éles, tiszta eszközzel. Az végül is teljesen mindegy, hogy a nódusz (csomó) alatt, vagy fölött, lényeg, hogy maradjon rajta egy kicsi szár.

A levágott sarjnak ugyebár van egy csomó léggyökere, ezek olyanok, mint a lábak, ezért ültetéskor számolni kell velük. Az új cserepet ezért csak félig töltsük meg a mulcsos keverékkel, majd állítsuk rá a sarjat és végül töltsük fel további ültetőközeggel.

orchidea sarj elültetve

Elültettük a sarjat, beletesszük a kaspóba, most már csak vizet kell neki adni (Fotó: Belső Olga)

Kész, ennyi volt a nagy mutatvány. Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy keressünk egy megfelelő méretű kaspót, amibe beletesszük a cserepet. Először csak egy kevés vizet tegyünk alá, különben a száraz föld miatt úszni fog, de amikor már megszívta magát és lett súlya, jobban is feltölthetjük. Innentől kezdve már csak annyi a dolgunk, hogy időnként orchidea-tápoldatot adjunk neki, kitegyük az ablakba és várjuk, hogy virágot hozzon. Sok szerencsét hozzá!

Szereted a szobanövényeket? 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top