nlc.hu
Otthon
5 mocskos dolog a házban, amit elfelejtesz takarítani

5 mocskos dolog a házban, amit elfelejtesz takarítani

Mikor volt, hogy utoljára letakarítottad az alábbi dolgokat az otthonodban? Ne aggódj, nem te vagy az egyetlen, aki megfeledkezik róluk!

Takarítás közben neked is megvan a jól bevált sorrended és rutinod, amit követsz? Újra és újra ugyanazokat a köröket futod, és emiatt gyakorlatilag izommemóriából tartod rendben az otthonod. Így viszont kihagyhatsz olyan dolgokat és helyeket, melyek kevésbé egyértelműek. Ezek pedig idővel egyre mocskosabbá válnak, és csak gyűlik és gyűlik rajtuk a sok kosz és baci. Mutatjuk, mik ezek.

Telefon

Legyünk őszinték, a legtöbbünknek a kezéhez van nőve az okostelefonja. Állandóan használjuk – van, hogy még a vécén is. Egy felmérés szerint azonban azoknak a 63 százaléka, akik a telefonjukkal együtt járnak a mosdóba, nem szokta utána letisztítani a készülékét. Sőt, 27 százalékunk soha, egyszer sem fertőtlenítette a telefonját. A mobilunk így egy igazi baktériumtelep, ami egy csomó más felületre segít eljutni a rajta lévő baciknak. Az étkezőasztalra, az ágyra, a kanapéra.

De hogyan érdemes takarítani a telód? Először is kapcsold ki, és vedd ki a tokjából. Egy mikroszálas kendővel töröld át a kamerákat, antibakteriális törlőkendővel pedig magát a készüléket. De vigyázz, a kijelzőt ne ezzel, hanem a kifejezetten erre a célra kifejlesztett képernyőtisztívóval töröld le. Ne feledkezz meg a tokról sem!

Villanykapcsoló

Naponta számtalanszor kapcsolgatjuk fel-le a villanyokat, a kapcsolót magát mégis egészen ritkán tisztítjuk. A legtöbbször csak akkor jut eszünkbe letakarítani, amikor a fehér műanyag szürkéllik a rátapadt kosztól. Pedig annyira egyszerű lenne ezt elkerülni! Fogj egy mikroszálas kendőt és fújj rá némi fertőtlenítőszert. Alaposan és óvatosan tisztítsd le a villanykapcsolót, majd egy másik kendővel töröld szárazra. És ha már ott vagy, csináld meg ugyanezt a kilincsekkel is…!

Jóbarátok

Fotó: Profimedia

Távirányító

Tudtad, hogy a távirányítót évente 5475 alkalommal fogdossuk meg? És azt, hogy 10-ből 3 ember sosem takarítja? Egyszerűen elfeledkezünk róla, és ezzel tálcán nyújtjuk át a baktériumoknak a kulcsot az új otthonukhoz. Kilakoltatásuk azonban két perces munka: egy antibakteriális törlővel vagy egy fertőtlenítővel befújt kendővel érdemes rendszeresen áttörölni. Ha a gombok közé nem jutsz be így, akkor egy fültisztító pálcika segítsége jól fog jönni.

Matrac

Bár ránézésére lehet, hogy teljesen rendben van, a matracod valószínűleg tele van porral, poratkákkal és baktériummal. Éppen ezért jó ötlet kialakítani azt a szokást, hogy havonta egyszer egy ágyneműcsere alkalmával alaposan kitakarítod a matracot is. Ehhez használd a porszívó kárpitra való csövét, és alacsony fokozaton porszívózd át a matrac mindkét oldalát és a tetejét is. De ha van külön erre a célra kifejlesztett matrac porszívód, az még jobb!

Hajkefe

A hajkefe tisztítása sajnos nem merülhet ki annyiban, hogy néha kiszeded a benne maradt hajszálakat (persze már ez is jobb, mint a semmi!). Mivel zsír, hajformázó termékek is beleragadhatnak a kefe fogai közé, ezért alaposabb karbantartásra lesz szükség. Sampon és víz keveréke tökéletes lesz a feladatra. Mosd át a keverékkel vagy akár áztasd bele. Ez utóbbi viszont csak akkor működik, ha műanyag keféd van, ha párnázott vagy sörtés keféd van, azt jobb, ha nem éri huzamosabb ideig víz.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top