nlc.hu
Otthon
5 szuper telefonos app, ami segít a növénygondozásban

Beteg a futóka? Elfelejted a locsolást? 5 telefonos alkalmazás, ami segít a növénygondozásban

A mobiltelefonos applikációkkal könnyebben felismerheted a problémákat, jobb gazdája lehetsz a növényeidnek, amit meg fognak hálálni.

A kertészkedés arról is szól, hogy kint vagyunk a szabadban, élvezzük a friss levegőt és a természetet, de a digitális technológia és a mobiltelefonos applikációk erre a területre is betörtek. Ez persze jó esetben nem azt jelenti, hogy mostantól a növényekkel töltött időt felváltja a telefonnyomogatás, inkább azt, hogy a hasznos alkalmazások segítségével többet megtudhatunk a kül- és beltéri növényekről, szükségleteikről, betegségeikről, és hatékonyabban tudjuk gondozni őket. Íme néhány praktikus, ingyenes verzióban is hasznos alkalmazás, amelyet érdemes minden hobbikertésznek kipróbálnia!

Növényfelismerő

Akár saját kertedben bukkant fel egy új növény, akár a természetben járva láttál valami érdekeset, az ismeretlen növények beazonosítása az egyik leggyakoribb igény. Ebben segítenek a növényfelismerő alkalmazások, amelyek egyetlen fotó alapján képesek több-kevesebb sikerrel megmondani, mivel állsz szemben.

Egy szobanövény levelét fotózzák mobiltelefonnal

Egy szobanövény levelét fotózzák mobiltelefonnal (Fotó: Pexels)

A tesztek alapján a legjobb eredményt a PictureThis és a PlantNet alkalmazások adják. Előbbi ingyenes verzióban is jól használható, utóbbi pedig teljesen ingyenes. A használatuk pofonegyszerű: készíts egy fényképet a növényről, és az alkalmazás beazonosítja. Bár nem mindig száz százalékban pontosak, legrosszabb esetben is segítenek leszűkíteni a lehetőségeket, és két-három faj közül jóval egyszerűbb választani. Nagyon hasznos, ha gyerekek vagy háziállatok vannak otthon, és valamilyen mérgező növény bukkan fel a kertben. Ha sikerült a beazonosítás, a legjobb módszer a tudományos név alapján magyarul is rákeresni a legfontosabb tudnivalókra. Abban viszont soha ne hagyatkozzunk kizárólag az applikációra, hogy eldöntsük, megehetünk-e növényt vagy sem!

Gondozási emlékeztetők

Akik hajlamosak elfeledkezni a növényeikről, és kihívásnak érzik az életben tartásukat, azoknak jól jön egy olyan alkalmazás, amelyik jelez, ha valamilyen teendő van a növénnyel. Persze be lehet állítani egy emlékeztetőt is, de vannak ennél kifinomultabb megoldások. A Plant Parent például azután, hogy beazonosította a szobanövényt, figyelmeztet, ha betegség jelei látszanak a növényről készült fotón, valamint automatikusan emlékeztet, hogy az adott évszaknak, földrajzi helynek megfelelően mikor kell öntözni, és tápanyagozni a növényt, valamint általános gondozási tanácsokat is ad. Az öntözésnél persze mindig érdemes ellenőrizni, hogy mennyire nedves a földje, de aki rendre elfelejt locsolni, annak nagy segítség lehet ez az app.

Miért beteg?

Az amatőr kertészek és növénybarátok rettegett problémája, ha valamilyen betegség, kártevő vagy rendellenesség jelenik meg a növényen, de nem tudják meghatározni az okát. Erre fejlesztették ki az Agrio nevű alkalmazást, amely mesterséges intelligencia segítségével azonosítja a kórt vagy kártevőt, felállítja a diagnózist, részletezi a lehetséges okokat és megoldási javaslatot is tesz.

Fénymérő

A növények kiválasztásánál és elhelyezésénél az egyik alapvető szempont, hogy mekkora fényigényük. Több alkalmazásban van fénymérő, amelyek segítenek, hogy hol lesz a legjobb helye egy-egy növénynek, de a legtöbbnél csak a fizetős verzióban érhető el ez az extra. A fentebb már bemutatott Plant Parentben viszont alapváltozatban is használható a fénymérő. Haladók kipróbálhatják a Photone Grow Light Meter nevű alkalmazást, amely nem szimplán a fénymennyiséget mutatja, hanem a növények szempontjából lényeges, a fényspektrum fotoszintetikusan aktív tartományára szűkítve mér.

Növénynapló

Akinek sok növénye van, és kicsit komolyabban veszi a gondozásukat, annak érdemes gondozási naplót vezetni, hogy pontosan tudják, mikor milyen teendőket végeztek el, és hogyan fejlődnek a zöld barátaik. A Lovely: plants care journal nevű Android-alkalmazásban minden növényhez létrehozhatsz egy profilt, öntözési és egyéb emlékeztetőket állíthatsz be, fotókat, jegyzeteket adhatsz hozzá, így a növénynaplóval egyszerűen nyomon követheted a növekedésüket. Az alkalmazásban emellett több mint 300 szobanövényhez találsz gondozási tippeket, valamint rengeteg lakberendezési inspirációt arra, hogyan teheted otthonossá a lakásodat növényekkel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top