nlc.hu
Otthon
Tippek, hogy nyáron se fülledjen be az ágyad

Nyáron TILOS beágyazni + még 3 tipp a friss ágyért

A nyárral meleg éjjelek kéz a kézben járnak. Ám ha ezeket a tippeket betartod, elkerülheted a befülledt ággyal járó gyakori ágyneműcserét.

Itt a nyár, vele együtt pedig megérkezett a meleg nappalok és éjszakák, illetve a megsűrűsödött ágyneműcsere időszaka. A nagy forróságban ugyanis könnyebben izzadunk meg éjszaka. Az extra nedvességet pedig felszívja az ágynemű, amin emiatt sárgás elszíneződések jelenhetnek meg, amiket kellemetlen szagok is kísérhetnek. Ezért van az, hogy amint friss ágyneműt tettél fel, szinte azonnal büdösnek érzed, és húzhatod is át az ágyat. Szerencsére azonban vannak trükkök az ágy frissességének megőrzésére. Mutatjuk, mik ezek!

Ne ágyazz be!

Hosszú hetek, hónapok árán szoktattad rá magad, hogy végre következetesen, minden. egyes. reggel. beágyazz, erre olvasol egy ilyet – nem csodálkoznánk, ha felszaladna a szemöldököd. Pedig nyáron minden beidegződésed ellen kell menned, és nem szabad azonnal, ébredés után beágyaznod. Ugyanis az éjszaka felszívott nedvesség tökéletes telephely a baktériumoknak poratkáknak és az állott szagoknak. Ha pedig szépen elrendezed a takarót meg a párnákat, kedvesen bebugyolálod a bacikat, hiszen csapdába ejted a nedvességet.

Álom luxuskivitelben

Fotó: Profimedia

Így hát ehelyett húzd félre a takarót (vagy szedd teljesen le az ágyról, ha lehet), nyiss ablakot és legalább néhány órán át szellőztesd át a szobát. Az ablaknyitás azért különösen fontos, mert a cél, hogy kimenjen a fülledtség, a szagok és a nedvesség. (Ezzel amúgy a szoba bepenészesedését is elkerülheted.) Ha még a párnákat is felrázod, hogy a töltet jobban tudjon szellőzni, abszolút nyert ügyed van.

Védelmet az ágyneműnek

Létezik párna- és matracvédő, amik vízhatlanok, így nem engedik, hogy az izzadtság beléjük szivárogjon. Ezzel egyébként nemcsak könnyebbé teszed a tisztításukat és tovább maradnak finom, friss illatúak, de az élettartamuk is megnő. Érdemes egynél többet beszerezni, hogy vetésforgóként váltogathasd őket. Kéthavonta kell őket mosni, hogy ne legyen belőlük bacitelephely és elkerüld a foltokat. 

Dezodor az ágynak

Tudtad, hogy a szódabikarbóna csodálatos dezodorként működik az ágy számára? Egyszerűen annyi a dolgod, hogy lehúzd az ágyneműt és a csupasz matracra szórj (vagy szitálj) némi szódabikarbónát. Hagyd hatni néhány órán át. Ezután alacsony fokozatra állítva a porszívót, szívd fel a felesleges port. Ezzel azonnal megszabadulhatsz a kellemetlen szagoktól, na meg a rejtőzködő poratkáktól. (Mielőtt ennek nekiállsz, azért ellenőrizd, hogy a matrac és a porszívó is kibírja-e a szódabikarbónás eljárást.)

Moss jól

Ágyat húzni általában két hetente ajánlott, azonban ez még nem elég a tökéletesen friss ágyhoz. Az ágyneműt 60 °C-on kell mosni (amennyiben a címke nem írja másképp), és ha lehet, bio-mosószert használj. Ne rövidítsd le a mosási időt vagy használj alacsonyabb hőmérsékletet: az ágyneműnek szüksége van az alapos mosásra, hogy minden baktériumot kiirtson. Emellett ne feledd kimosni a takarót és a párnát magát, amit félévente javasolt megtenni.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top