nlc.hu
Otthon
Új szabály a szelektáláshoz

A kakis szabály a szelektálás új sztárja: Marie Kondonak leáldozott!

Egy kissé furcsa szabály segíthet, hogy végre átválogasd a szekrényedben lévő rég nem használt holmikat.

A rendrakás, szelektálás óriási feladatnak tűnik, amit nagyon könnyen elodázunk, és halogatjuk a végtelenségig, ha rajtunk múlik. A sok cucc pedig a fejünkre nő, tönkreteszi az életterünket, és még az agyműködésünkre is károsan hat. Eddig Marie Kondo módszere tarolt a szelektálásban, amelynek során megkérdeztük minden holminál, hogy mennyire sugároz örömet számunkra, de most itt az új kakis szabály, ami még a Kondo-módszernél is hatékonyabban segíthet megszabadulni a felesleges cuccoktól.

Amikor megpróbálod eldönteni, hogy megtarts vagy megszabadulj valamitől, tedd fel magadnak ezt a kérdést: ha ezen a cuccon kaki lenne, lemosnám vagy kidobnám?

Ez a szabály azután terjedt el, hogy egy ADHD-vel foglalkozó tartalomkészítő, Becka Karle – a TikTok-on @adhdorganized néven ismert – júliusban közzétett erről egy videót a közösségi médiaplatformon. A videó 175 ezer megtekintést ért el a TikTokon, mielőtt más közösségi oldalakon is elterjedt volna.

Karle a HuffPostnak elmondta, hogy először egy terapeutától hallott a kakis szabályról, akihez a saját ADHD tünetei miatt járt. Akkoriban Karle épp költözni készült, de nehezére esett átnézni és szelektálni az évek során felhalmozott tárgyait – a rendszerezés egyébként gyakran jelent kihívás ADHD-s emberek körében.

A terapeuta azt tanácsolta, hogy vegyen minden egyes tárgyat a kezébe, és képzelje el, hogy kaki van rajta. Például egy inget kimosna, de egy régi fürdőszivacsot biztos kidobna, ha kakis lenne. Karle számára a kakis szabály nagyon hasznosnak bizonyult, már csak azért is, mert egyébként egy kifejezetten vizuális ember, aki tényleg odaképzelte azt a kakit. Az azóta 5 milliós tekintést elért bejegyzés alatt a kommentekből kiderült, hogy milyen nagy segítség volt mások számára is a kakis szabály, olyanok is képesek voltak ezzel az egyszerű kérdéssel a rendszerezésre, akiknél még Marie Kondo módszere sem használt.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Miért működik ez a szabály?

Krista Carvin felnőttkori ADHD-ra szakosodott terapeuta elmondta, hogy ismeri a kakis szabályt: „Mindig olyan könnyen megvalósítható tippeket keresek, amelyek tényleg segíthetnek az ügyfeleimnek. Úgy gondolom, hogy a kakis szabályban épp annyi humor van, hogy ez a tipp emlékezetes maradjon.”

Az ADHD-s emberek a szervezéssel és az otthonuk fenntartásával küszködhetnek az úgynevezett végrehajtó funkciózavar miatt, amely az állapot egyik fő tünete. A végrehajtó funkciók például olyanokban segítenek, mint

  • emlékezni bizonyos feladatok elvégzésére és az elvégzésükhöz szükséges lépésekre;
  • nyomon követni a feladatok elvégzéséhez szükséges információkat;
  • tervezni és fontossági sorrendet felállítani;
  • reagálni közben az igények változásaira;
  • kezelni a figyelmet, az időt és az érzelmeket egy feladat végrehajtása közben anélkül, hogy elveszítenénk az érdeklődésünket vagy a motivációnkat.

Ebből jól látszik, hogyan vérzik el a rendszerezés, szelektálás, rendrakás területén az ember, akinek problémák vannak a végrehajtó funkciókkal. Ám Carvin mindenkinek ajánlja ezt a szabályt ADHD-tól függetlenül is, mert segít leegyszerűsíteni a lomtalanítással kapcsolatos összetett döntéshozatali folyamatot: „Ez a kakis stratégia okos, konkrét és világos módon foglalkozik azzal a döntéssel, hogy egy tárgyat megtartsunk-e vagy sem, ami a szelektálásnál nagyon jól működhet.”

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top