6 étel, amit többé soha ne tegyél a hűtőbe!

CS.Á. | 2024. November 12.
A szakértők szerint több olyan étel is van, amelyet sokkal jobban tennénk, ha inkább máshol tárolnánk. Igen, leginkább épp a konyhában, esetleg a kamrában.

Te is automatikusa pakolsz el a hűtőbe olyan élelmiszereket, amelyekről azt gondolod, hogy hidegen tartva tovább elállnak, vagy frissebbek maradnak? A szakértők szerint több olyan étel is van, amelyet sokkal jobban tennénk, ha inkább máshol tárolnánk. Igen, leginkább épp a konyhában, esetleg a kamrában.

1. Méz: kristályosodik és leragad

Sokak számára logikusnak tűnik, a mézet hűtőben tartani, ez azonban téves elképzelés. Hidegben a méz kristályosodik, kemény állagot vesz fel, később pedig már nagyon nehéz visszaalakítani folyékony formájába. Ha szobahőmérsékleten, száraz helyen tárolod, megőrizheted természetes textúráját.

Fotó: GettyImages

2. Paradicsom: kásás és ízetlen lesz

Bár a hűtő segíthet meghosszabbítani egyes zöldségek életét, a paradicsom pont nem tartozik ezek közé! Ha a hidegben tartod, elveszti természetes édességét és lédússágát, sőt még kellemetlenül kásássá és szemcséssé is válhat. Hagyd inkább szobahőmérsékleten, és tartsd a pulton, hogy megmaradjon friss, telt íze.

3. Kávé: megköti a szagokat

Kávét semmiképpen nem érdemes hűtőben tárolni. Különleges tulajdonsága révén ugyanis képes magába szívni a hűtőben található ételek illatait és nedvességét. Ezt pedig a legkevésbé sem szeretnénk érezni a csészénkben egyik reggelünkön sem, ugye? A legjobb, ha száraz, légmentesen záródó dobozban tárolod a konyhapulton, így a kávé megőrzi aromáját és zamatát.

4. Kenyér: száraz és tömör lesz

Sokan tárolják a kenyeret hűtőben, pedig szerencsésebb ezt elkesülni. A hideg, száraz levegő miatt ugyanis a kenyér gyorsabban kiszárad, elveszíti puhaságát és sokkal tömörebb lesz annál, mint amit ízletesnek tartunk. Ha hosszabb ideig szeretnéd eltartani, tedd inkább a fagyasztóba, és szeletelj belőle, amikor szükséged van rá.

5. Avokádó: megáll az érés

Az avokádó a hűtőben való tárolás során lelassítja, vagy akár meg is állítja az érési folyamatot. Ha még kemény az avokádó, amikor megvásároltad, akkor otthon hagyd a konyhapulton érni, és csak akkor tedd hűtőbe, ha már érett, de még nem akarod azonnal elfogyasztani.

Fotó: GettyImages

6. Burgonya: elveszíti az ízét

A burgonyát szintén rossz ötlet kifejezetten hidegben tárolni. Túlzottan a

lacsony hőmérsékleten a benne lévő keményítők gyorsan cukorrá alakulnak át, ettől pedig édes íze lesz, és meglehetősen átváltozik az állaga is. Tartsd száraz, hűvös helyen, de ne a hűtőben!

via

Exit mobile version