nlc.hu
Otthon

Étel a fagyasztóban

Ezért nem mindegy, hogy teszed az ételt a fagyasztóba!

Örök rejtély, de a fagyasztóban – legyen bármekkora – mindig kevés a hely. Hogyan tároljuk az ételt, ráadásul helyesen? Erre kerestük a választ!

Nem mindegy, hogy pakoljuk be, és mibe rakjuk az ételt a fagyasztóba. Ahogy a háztartás minden egyes pontján, itt is fontos (lenne) a rendszeresség.

Hogyan pakoljuk be az ételt?

Az sem mindegy, miben fagyasztunk. A Michigani Egyetem tanulmánya szerint a vajkrémes, margarinos dobozok teljesen alkalmatlanok a fagyasztásra, ugyanis nagyon rosszul zárnak.

Az USDA kutatásában arra jutott, hogy az alufólia egy lehetséges opció lehet a fagyasztásra, a fagyasztóba rakható műanyag, fedeles tárolódobozok mellett. Arra azonban felhívják a figyelmet, hogy az ételt alaposan be kell csomagolni, mielőtt jégre tesszük.

Fagyasztó rendszerezése

Nem mindegy, miben és hogy pakolod el az ételt a fagyasztóba (Fotó: Getty Images/hutchyb)

A Nébih szerint fontos, hogy betartsuk a következő szabályokat:

  • A hűtő hőmérséklete 0-5°C közé legyen beállítva, a fagyasztó hőmérséklete -18°C vagy az alatti legyen. Ha teljesen tele van a hűtőszekrény, nagyobb fokozatra kell állítani, hogy a hőmérséklet a hűtőtér minden pontján ugyanannyi legyen!
  • Az étel tiszta, fedett tárolóedénybe, illetve csomagolóanyagba kerüljön!
  • Tartsuk tisztán a hűtőt, és dobjuk ki a lejárt élelmiszereket!
  • Mielőtt a fagyasztóba nyúlunk, mindig alaposan mossunk kezet!
  • A húsokat vegyük ki az eredeti csomagolásból és helyezzük őket fagyasztótasakba!
  • A fagyasztott élelmiszereket lehetőleg a hűtőben, gondosan elkülönítve olvasszuk ki. A felolvasztott terméket azonnal használjuk fel és ne tároljuk tovább, főként ne fagyasszuk le újra!
  • A fagyasztott húsokat lassú felengedés után alaposan süssük-főzzük át! Az étel belseje mindenképpen érje el a 75 ºC feletti hőmérsékletet legalább 2 percen keresztül!
  • A mélyhűtött zöldségeket még fagyott állapotban tegyük forrásban lévő vízbe.

Hogy rendszerezzünk?

A TheKitchn profi rendszerezőket kérdezett arról, hogyan lehetnek a fagyasztók a lehető legtökéletesebben áttekinthetők.

Osszuk zónákra!

Ha okosan zónákat alakítunk ki a fagyasztóban, mindig tudni fogjuk, mit hol keressünk. A szakértők szerint ezeket a csoportokat érdemes elkülöníteni: 

  • Félkész ételek, előkészített fogások
  • Levesek
  • Hal
  • Hús
  • Zöldségek
  • Gyümölcsök
  • Desszertek

Címkézzünk, dátumozzunk!

A fagyasztott dolgok feliratozása megkönnyíti az étel megtalálását, és ez megakadályozza a pazarlást. Általános szabály, hogy mindent címkézzünk fel, amit a fagyasztóba teszünk, így amikor legközelebb kitakarítjuk, láthatjuk mi az, amit épp időszerű felhasználni.

Fagyasszunk mindent lelapítva!

Sokkal helytakarékosabb lesz minden alapanyag, ami zacskóba kerül, lelapítva. A dobozok sokkal helyigényesebbek és gyakran nem pakoljuk őket egészen tele, így egy csomó fölösleges helyet pazarlunk a dobozolással.

Tudtad? Az élelmiszerek többsége lefagyasztható, de egyáltalán nem mindegy, hogy mi meddig áll a mélyhűtőben. Az élelmiszer nem romlik meg, hiszen a baktériumok nem szaporodnak el a fagyasztóban, de az alapanyagok veszítenek minőségükből, ha sokáig tároljuk őket.

Olvass még tuti házi praktikákat:

 
(Nyitókép: Getty Images/Qwart)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top