nlc.hu
Gasztro

Tippek, hogy ne legyen romlott étel a hűtőben

Hasznos tippek, hogy ne legyen romlott étel a hűtőben

Undorító a romlott élelmiszereket kiválogatni a hűtőből és utána mindent kitakarítani. Ezzel ráadásul ételt pazaroltunk! Lehet hibázni, de igyekezzünk változni!

Bárki képes lehet arra, hogy ne kelljen kidobnia semmit hűtőjéből. Néhány apró változtatással pénzt is spórolhatunk az élelmiszereken, csökkenthetjük a szén-dioxid-kibocsátásunk, de még a hűtőnk is tisztán tarthatjuk!

Hogyan érjük ezt el? Íme hét egyszerű lépés és szabály, amelyeknek köszönhetően a hűtőnk egész évben tiszta maradhat.

Sötét konyhában nyitott hűtőajtó.

Néhány lépéssel egyszerűen átszervezhetjük a hűtőt

1. Ürítsük ki a hűtőt

Amikor elfogyott a tej, és ideje leugrani a közértbe, ürítsük ki a hűtőt. Ezt szó szerint értjük. Vegyünk ki minden egyes dolgot a hűtőből – maradékokat, fűszereket, a fiók mélyén rejtőző sajtot. Az a kimchis üveg már olyan régóta ott van, hogy gyakorlatilag láthatatlan, de emlékezni fogunk rá, hogy megvan, ha ott áll a pulton. Így nem fogunk felesleges dolgokat vásárolni, és azt is látni fogjuk, hogy mi indult romlásnak.

2. Töröljük át a polcokat

Ha ezt minden alkalommal megtesszük, amikor bevásárolnunk kell, akkor a polcok letörlése könnyű lesz, és legfeljebb két percet vesz igénybe. A mélyebb tisztítás érdekében akár be is teheted őket a mosogatógépbe.

Ez is érdekelhet Bepakolt mosogatógép. Megnézem

3. Készítsünk ételeket abból, ami már a hűtőben van

Készítsünk (könnyű!) ételeket azonnal és ott helyben, a hűtőből már elővett dolgok egy részéből – nem szabad visszatennünk a hűtőbe a termékeket. Persze, aminek nem szabad a pulton állnia, ameddig főzünk, azt tegyük vissza.

Bármit készíthetünk, amit csak akarunk! Remekül működik a „csak adj hozzá rizst” fogás. Fűszerezzük és süssük meg a zöldségeket egy tepsiben. Főzzünk mellé rizst, tésztát esetleg quinoát. Ezután keverjük össze a választott szénhidrátot a sült zöldségekkel, friss zöldségekkel, bármilyen kéznél lévő sajttal, és egy gyors öntetettel.

Nem szeretjük a rizses tálakat? A reggeli réteslap egy másik remek módja a maradék zöldségek és kenyér felhasználásának. Apropó, itt az ideje, hogy muffint készítsünk a majdnem lejárt joghurtból, süteményt a maradék gyümölcsből vagy cukkinis kenyeret. A süteményeket tegyük a fagyasztóba, hogy egy-két hétre elegendő könnyű reggelit készíthessünk.

4. Ajándékozzuk el

Ne felejtsük, hogy nem mindenki tud elegendő élelmiszerhez jutni, így akár fel is ajánlhatjuk a felesleges ételünket. Ha nem tudunk olyan szervezetekhez fordulni, amelyek elfogadják a házi készítésű ételeket, a szomszédaink vagy a helyi idősek otthona valószínűleg örülni fog, ha egy hétre ebédet adunk nekik, csak úgy.

5. Nyugalom – de tényleg!

Napokig nem kell főznünk. Ennél az érzésnél nincs is kielégítőbb. Készüljünk fel a netflixnézésre, vegyünk részt azon az edzésen, amelyet már régóta ki akartunk próbálni, vagy töltsünk egy kis extra időt a szabadban. Az idő a miénk!

6. Vásároljunk kevesebbet

Ez egyszerűen hangzik, de valójában a kevesebbet vásárlás a legnehezebb lépés. Azok az almák a termelői piacon olyan jól néznek ki, hogy könnyű azt gondolni, hogy pillanatok alatt megeszünk tengernyit. Ezzel szemben valószínűleg a hét végére penészes almákkal, elpazarolt pénzzel és gyümölcslegyekkel kell szembenéznünk.

Ép és romlott alma.

Ne hagyjuk megromlani ételeink, kerüljük a pazarlást!

Van néhány megoldás erre a problémára. A túlvásárlás elkerülése érdekében próbáljunk meg online előre rendelni, hogy aztán a boltban átvehessük. Tervezzünk kevesebb étellel, mint amennyire úgy gondoljuk, hogy szükségünk van. Lesznek maradékok, lesznek rögtönzött vacsorameghívások, lesznek olyan napok, amikor túl fáradtak leszünk a főzéshez. Mindig vehetünk többet, de a megvásárolt dolgokat már nem vihetjük vissza a boltba. 

7. Szükség lesz egy kis lazaságra

Mielőtt azt mondanánk, hogy ez túl sok munkának hangzik, ne feledjük, hogy ez az egész folyamat elvégezhető az alatt az idő alatt, amíg kidobjuk a felesleges élelmiszert, kitakarítjuk a nyálkás spenótot a zöldséges ládából, elautózunk a boltba, megvesszük a pótélelmiszereket, és visszatérünk, hogy kipakoljunk. Így megkíméljük a bolygót és a költségvetésünket, tisztán tartjuk a hűtőt, és még csak ki sem kell mozdulnunk otthonról. Mindez teljesen megvalósítható!

(Forrás: the kitchn, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top