nlc.hu
Otthon

Friss, de nem feltétlenül makulátlan: veszélyes, ha nem mosod meg a kertben szedett zöldséget és gyümölcsöt

A kertünkben termett zöldséget, gyümölcsöt mi gondoztuk, nem permeteztük, nem járt rajta idegen kéz. Ezek után azt gondolhatnánk: miért is kellene megmosni? Íme a válasz!

Ha saját termesztésű zöldségeket, gyümölcsöket, fűszernövényeket termesztesz, nem kell aggódnod a vegyszerek miatt, kivéve, ha szándékosan használod őket. Azonban ha a termés teljes mértékben bio, akkor is meg kell mosni, vagy anélkül is fogyasztható. A HuffPost utánajárt.

Donald Schaffner, a „Food Safety Talk” podcast társ-műsorvezetője és a Rutgers Egyetem professzora elmondta, hogy bár a mosatlan termések fogyasztásának kockázata viszonylag alacsony, a mosás mégis ajánlott, mivel így eltávolítható róluk minden szennyeződés, por, törmelék és növényvédő szer.

„Az öblítés segít eltávolítani a visszamaradt szennyeződéseket, és segíthet csökkenteni a még mindig a terményen lévő baktériumok mennyiségét, amelyek megbetegíthetnek minket – mondta Lester Schonberger, a Virginia Tech élelmiszer-tudományi és technológiai kutató munkatársa.

Shirley A. Micallef, a Marylandi Egyetem termékbiztonsági szakértője és professzora is a mosást ajánlja. „Ezzel eltávolítjuk a port, a földet, a szemcséket, a levélhulladékot, az apró rovarokat vagy más részecskéket, amelyek a levelek és a szárak között, valamint a levelek réseiben vagy ráncaiban és a gyümölcsök héjában lehetnek jelen vagy megtapadhatnak. Az esetlegesen jelen lévő vegyszermaradványok és néhány baktérium is lemosódik” – magyarázta.

Tálban frissen szedett zöldséget tartó kezek

Illusztárció: Getty Images

Mindhárom szakértő szerint a házilag termesztett fűszernövényeket, zöldségeket és gyümölcsöket is érdemes alaposan átöblíteni, mielőtt elfogyasztjuk őket. Schaffner rámutatott, hogy még ha egyenesen a kertünkből származik is, a terményeken akkor is lehet szennyeződés vagy törmelék.

Schaffner, hozzátette hogy két mérgező baktériumtípus, a bacillus és a clostridium gyakran megtalálható a talajban. Emellett a talajban megemelkedett nehézfémszintek is lehetnek, attól függően, hogy a múltban mire használták a földet, vagy hogy az ország melyik részén élünk.

Ha műtrágyát használsz a kertben, további kockázatokat rejt magában, ha a saját termesztésű terményeket mosás nélkül fogyasztod el. „A műtrágyákat növényi tápláléknak tervezték, nem emberi tápláléknak. A gyümölcsök, zöldségek és fűszernövények lemosása segít eltávolítani az esetlegesen visszamaradt, betegséget okozó maradványokat. Egyes műtrágyák, mint például a nyers trágya vagy a kezeletlen komposzt, szintén bejuttathatnak néhány olyan baktériumot, amelyek megbetegíthetnek minket” – figyelmeztetett Schonberger.

„Természetesen nem javasolnám olyan termések fogyasztását, amelyek úgy néznek ki, mintha madarak ürítettek volna rájuk, mert a madárürülék szalmonellát tartalmazhat – mondta Schaffner. –  Még ha nincs is látható madárürülék, az öblítés nem árthat, és eltávolíthatja az esetlegesen jelen lévő mikroorganizmusok egy részét.” Ha a szalmonella jelen van, az kellemetlen tünetek egész sorát okozhatja, többek között hasmenést, lázat és gyomorfájást.

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top