Még a legegészségesebbnek és tisztának tűnő zöldségek és gyümölcsök is tartalmazhatnak nemkívánatos káros anyagokat, például különféle szennyeződéseket, baktériumokat és akár növényvédő-szereket is. Az Environmental Working Group (EWG), egy élelmiszerbiztonsággal foglalkozó nonprofit szervezet legújabb, 2025‑ös “Dirty Dozen” listáján szereplő termékek a leginkább szennyezettek, bizony, érdemes legalább alaposan átöblíteni őket. A zöldségek és gyümölcsök mosása segíthet csökkenteni egy esetleges fertőzés kockázatát.
Mi áll az élmezőnyben?
Az idei Dirty Dozen élén a spenót áll, pusztán súlyarányosan több maradékanyag van rajta, mint bármely más termésen. Vegyszer és szennyeződések is bőven lehetnek rajta. Az eper, szeder, áfonya, szőlő mind vékony héjúak, többféle vegyszerrel lehetnek szennyezettek. A káposztafélék pl. kelkáposzta nagy felületű leveleiken hordozhatnak maradványokat. A csonthéjas gyümölcsök (őszibarack, nektarin, cseresznye) és az almatermésűek (körte, alma) éretten egyaránt rejthetnek felszínükön maradék vegyszereket.
Az EWG közzétett egy listát, amely A piszkos tizenkettő néven ismert. A csoport 46 gyümölcsből és zöldségből 47 510 mintát vizsgált meg az Egyesült Államokban.

Fotó: Getty Images
Nézzük a „Piszkos tizenkettő” 2025-ös listáját:
- spenót
- eper
- káposztafélék
- szőlő
- őszibarack
- cseresznye
- nektarin
- körte
- alma
- szeder
- áfonya
- burgonya
Érdemes külön megemlíteni, hogy a szeder most először került be a listára, egyes mintákon akár 14 különböző peszticid nyomait is kimutatták. A burgonyán viszont gyakori a klorpropham nevű hatóanyag (az USA-ban), amelyet az EU már betiltott.
Mi a tanulság? Mosni, mosni, mosni!
Öblítsd le alaposan a friss gyümölcsöket és zöldségeket, még akkor is, ha már mosottnak hiszed őket! Természetesen, ha tisztításról van szó, ne csak a listán szereplő 12 zöldséget-gyümölcsöt mosd meg, de ezekre ügyelj a leginkább. Az organikus változat előnyös lehet, különösen, ha gyakran fogyasztasz spenótot vagy epret (de a tisztítást ekkor se hagyd ki). Ha viszont a költségkereted korlátozott, a vegyi anyagok miatt még jobban ügyelj, hogy jól mosd meg a termékeket.
A legfontosabb: egyáltalán nem megy az egészséges táplálkozás rovására, ha figyelsz a gondos mosásra, sőt. Igazán akkor élvezheted a zöldségek és gyümölcsök táplálkozási előnyeit, ha minden koszt és vegyianyag-maradványt eltávolítasz róluk. Bármelyik listán szereplő növényről van is szó, ötpercnyi alapos öblítés sokkal jobb döntés lehet, mint tisztának tekinteni őket. A lényeg, hogy ne hagyd, hogy a tányérodon bármiféle szennyeződés landoljon!