nlc.hu
Gasztro

Zöldségek mosása

Lemossuk vagy sem a zöldségekről a vegyszert szódabikarbónás vízzel?

A zöldségeket és gyümölcsöket mindig meg kell mosni fogyasztás előtt, ez biztos. A kérdés csak az, hogy sima vízzel elég-e?

Az interneten terjedt el az a dilemma, hogy a sima víz nem segít megtisztítani a gyümölcsöket és zöldségeket, nem tünteti el teljesen a rajtuk megtelepülő baktériumokat, mint a szalmonella vagy az E. coli – írja a Nosalty

Zöldségek és gyümölcsök mosása

(Fotó: Getty Images)

Az Agrofórum legfrissebb tanulmányokra hivatkozva azt írja, hogy a csapvizes tisztítás a növényvédőszer-maradványok 26,7-62,9%-át távolítja el, míg a szódabikarbónás oldattal való lemosás 66,7–98,9%-kal csökkenti a növényvédőszer-maradványokat. 

A szódabikarbónát számtalan módon használjuk, de állítólag ma már az egyik legnépszerűbb felhasználási módja a zöldség/gyümölcsmosás: ehhez 2 csésze hideg vízhez 1 teáskanálnyi szódabikarbónát kell keverni és a zöldségeket, gyümölcsöket ebben a lében (vagyis a többszörösében) kell 12-15 percig áztatni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top