Otthon

Házi praktikák: 5 makacs folt a kanapén, amivel el tudsz bánni mostantól

Nem maradhat kanapé folt nélkül ott, ahol élet van a lakásban. Mit lehet tenni a foltokkal házi módszerekkel?

A kanapé jellemzően az a helyszín a nappaliban, ami nem ússza meg, hogy olykor ne landoljon rajta vajas felével a kenyér vagy kilöttyenjen rá a bor. A foltoktól nem kell félni, van megoldás a vegyszereken kívül is, hogy eltűnjenek a kanapéról.

Első lépésként nézd meg, hogy milyen tisztítási javaslatokat írnak a bútor papírján (ez általában az ülőpárna alatt található), mert vannak érzékenyebb textilek, melyeket nem lehet vízzel tisztítani például, és nem tönkretenni, csak tisztítani szeretnéd a kanapét. A nulladik lépés minden folt esetében az, hogy először ki kell porszívózni alaposan a foltot – sőt, az egész bútordarabot -, mert sok esetben már ennyitől is sokat halványul.

Íme 5 tuti módszer a foltok ellen!

1. A legtöbb ételfolt egyszerűen kiszedhető

Víz és szappan – ennyi a nagy varázslat. A legtöbb, szokásos ételfoltot kiszedi az egyszerű szappan. Használj egy szivacsot vagy tiszta rongyot. Ha nem valamilyen tejtermékről van szó, akkor meleg vízzel támadj, ha viszont tejes étel kenődött szét rajta, akkor inkább a hideg víz lesz a barátod. Ha pedig nem tudod, milyen folttal van dolgod, akkor mindig a hideg vizet válaszd. Szappanozd be a foltot és hagyd egy fél órát száradni, majd a szivacs puha részével sikáld át vízzel. Ha nagyobb foltról van szó, akkor pedig mindig kívülről befelé dolgozz.

A legmakacsabb foltokat is ki lehet szedni a kanapéból!

Ne add fel, győzni fogsz a foltok ellen! (Kép: Unsplash)

2. Zsíros foltok

Szódabikarbónára lesz szükséged a zsíros foltok ellen, rászórhatod magában a foltra, vagy készíthetsz egy kis vízzel pasztát belőle. Hagyd a folton 10-30 percig, majd porszívózd le róla a szódabikarbónát, és a maradékot dörzsöld át vodkával. Ha nincs otthon vodka, akkor helyettesítheted mosogatószerrel. A dörzsöléshez használd puha fogkefét, majd itasd fel a nedvességet papírtörlővel.

3. Bor és piros bogyós gyümölcsös foltok

Minden kanapétulaj rémálma a vörösbor és a piros bogyós gyümölcsök okozta folt, pedig általában sima szénsavas vízzel eltávolítható. Ha pedig komolyabb bevetésre van szükség, akkor egy teáskanál ecetet és egy teáskanál mosószert el kell keverni négy bögrényi hideg vízben, és ezzel áttörölgetni finoman a foltot, majd tiszta vízzel is átmenni rajta.

4. Sör és kávé

A sörös folt ellen az a legjobb praktika, ha jégkockával átdörzsölöd, majd egy teáskanál folyékony mosószert elkeversz meleg vízzel, és egy papírtörlővel áttörlöd a foltot a keverékkel. A kávét is hasonlóképpen lehet kiszedni a kanapéból, csak hagyd ki a jégkockás lépést.

5. Háziállat vizelete

Ahol kutya vagy macska van, ott előfordul, hogy pisi is kerül tőlük a kanapéra. Ehhez a fele ecet, fele víz megoldást javasolják, amivel dörzsöld át a kérdéses felületet. Szódabikarbónát is használhatsz ezután, mert remekül elveszi a kellemetlen szagokat, csak ne felejtsd el kiporszívózni a kanapéból, ha megszáradt.

via

Segítségre van szükséged a fürdőszobában! Erre is van ötletünk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top