Otthon

Kicsi a lakás? Tágítsd színes falakkal!

Tévhit, hogy csak a fehér falakkal lehet tágítani a teret egy kicsi lakásban.

Általános nézet az, hogy ha kis lakásod van, akkor az a legjobb, ha tiszta fehér falakkal veszed körül magad, mert attól érződik nagyobbnak a tér. Pedig a lakberendezők szerint, ha jól használod a színes festékeket a falakon, akkor egészen drámai és pozitív változást idézhetsz elő a legkisebb szobában is. Öt pontba szedték a tanácsaikat, melyeket érdemes megszívlelni, ha kicsi a lakásod.

1. Folytonosság színesen

Kevin Isbell lakberendező szerint a színes festésnél oda kell figyelni a kiugró falrészekre, és folytonosságot kell kialakítani egészen a plafonig. Legyen szó a kábelcsatornáról, ami fent húzódik a plafon alatt közvetlenül, vagy tetőtér esetén ferde falrészről, mind egy színben pompázzon, és csak a plafon legyen fehér.

2. Készíts falfestményt

Nem arra gondol Sara Barney designer, hogy freskót kéne festeni a faladra, hanem arra, hogy ne csak egy színben gondolkozz, ha kis tér áll rendelkezésedre. Egy kreatív falfestésen megakad az ember szeme, amitől nagyobbnak érezzük a szobát.

kis lakás sötét fal

Kép forrása: Apartment Therapy / BANND Design

3. Mindent fess le

„Ne félj befesteni az egész szobát – plafont, falakat, szegélyléceket – ugyanazzal a színnel, így adhatsz mélységet a kis térnek – írja Marie Flanigan lakberendező. – Ezzel a trükkel nem emeled ki a falakat, hanem a háttérbe tolod, ettől lesz tágabb érzet a lakásban.”

4. Sötét színnel világosodik a lakás

Isbell szerint, ha olyan lakásban élsz, ahova kevés természetes fény jut, akkor érdemes egy sötét falat hozzáadni ahhoz a térhez, ami a nappaliba vezet. Ugyanis ha átsétálsz a sötét falú helyiségen, akkor a kontraszt miatt a világosra festett nappalit úgy fogod érezni, mintha fényárban úszna és tágas lenne.

5. Legyen mindenhol sötét fal

Meglepő tanáccsal állt elő Mery Patton designer, legalábbis homlokegyenest mást javasol, mint amit megszoktunk kis lakás esetében: „Szerintem a legjobban az tágítja a teret egy kis méretű szobában, lakásban, ha minden felületet sötétre festünk. A sötét színek becsapják a szemet és nagyobbnak tűnik tőlük a tér, ha a kiegészítők, bútorok világosak hozzá.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top