Otthon
Szponzorált tartalom

Kísérletek illatgyertyákkal

Jönnek a komor és hosszú téli esték, amikor a testnek és a léleknek is több melegségre van szüksége. Egy biztonságos, jól kibélelt, meghitt kuckó kell ilyenkor, ahol bolyhos takaróba bugyolálhatjuk magunkat, a levegőt finom illatok töltik meg, és megnyugtató, lágy gyertyaláng fénye vet imbolygó árnyékot a falakra.

Már egyetlen szál fehér viaszgyertya is képes bensőséges hangulatot varázsolni a lakásba, és finoman lebegő lángjának sárgás fénye pillanatok alatt megnyugtatja a hajszolt lelket és elmét. Mi is odavagyunk ezekért a pillanatokért, azonban ezúttal nem elégedtünk meg a sima gyertyával, mert kíváncsiak voltunk, hogy milyen hatást vált ki, ha különféle illatokkal is kombináljuk az idilli, gyertyafényes estéket. A kísérlethez jó minőségű illatgyertya kollekciót szereztünk be a Rossmannból, elég jó áron. A Glade® téli illatkolleció sorozatban volt fahéjas alma, téli fűszeres gyümölcs, mentolos és mézeskalács illatú gyertya, a tervünk pedig az volt, hogy mindegyiket egyenként leteszteljük a fürdőszobában, a nappaliban, a hálóban és a konyhában, és megfigyeljük, melyik illat hol váltja ki belőlünk a legkellemesebb érzést.

 

Illatgyertyával a legkomorabb téli este is hangulatossá tehető. (fotó: profimedia.hu)

Illatgyertyával a legkomorabb téli este is hangulatossá tehető (Fotó: profimedia.hu)

Mézeskalács a hálóba, alma a konyhába

Azt vettük észre, hogy mindegyik illat képes arra, hogy harmonikusabb, békésebb atmoszférát teremtsen az otthon bármely pontján. Azonban ez az atmoszféra mindegyik illat esetében más és más volt, és a személyes ízlésünk szerinti rangsor végül így alakult: a fürdőszobába egyértelműen a menta illett leginkább, a hálóba a fantasztikus aromájú mézeskalács, a nappaliba a fűszeres gyümölcs, a konyhába pedig a fahéjas alma passzolt.

Mind közül a mézeskalács okozta a legnagyobb meglepetést, egyrészt azért, mert eddig még nem volt szerencsénk ilyen illatú gyertyához, másrészt pedig igencsak meghökkentünk, hogy milyen élethű, valóságos, mézes aromákkal telik meg tőle a hálószoba. A másik érdekes megfigyelésünk az volt, hogy a hálóban érdemes gondosan időzíteni a gyertyagyújtást – bármilyen illatút is használunk –, mert jobb, ha az intenzív és egyébként nagyon kellemes illatok éjszakára már veszítenek az erejükből. A legideálisabb, ha délután lobbantjuk fel a mécsest, lefekvés előtt egy fél órával pedig kioltjuk, mert így az illata még érezhető marad, de már nem stimulálja túlságosan a pihenésre vágyó érzékeinket.

Tökéletes mentás wellness a fürdőszobában

A fürdőszobában is meglepő tapasztalatokat gyűjtöttünk be. Itt ugye eleve sokféle illat van a levegőben, hiszen használjuk a parfümöt, a különféle krémeket, a tusfürdőt, a sampont vagy éppen a wc-illatosítót. Ilyen illatkavalkádban az aromagyertya csak akkor ér el igazán kellemes hatást, ha előtte teljesen kiszellőztetjük a helyiséget, és amikor a gyertya ég, semmilyen más illatot nem „kombinálunk” hozzá. Vagyis ha például egy pihentető, mentás-gyertyafényes fürdővel akarjuk kényeztetni magunkat, akkor a legjobb wellness élményt úgy élhetjük át, ha előtte lezuhanyozunk és gondosan lemossuk a szappan és a sampon minden illatmaradékát a bőrünkről és hajunkról. Zárjunk le az összes kozmetikum fedelét, amit pedig nem tudunk, azt rakjuk ki a fürdőből. Egyszóval az illatok szempontjából tegyük maximálisan tisztává és semlegessé a fürdőszobát. Ezután jöhet a gyertyagyújtás és a jóleső fürdőzés.

Mivel a forró vízben fekve teljesen ellazulunk, az illatok itt fejtik ki rajtunk leghatékonyabban a terápiás hatásukat is, ezért figyeljük a szervezetünket és a lelkiállapotunkat, és ennek megfelelő illatokat válasszunk. A már említett menta például kifejezetten jótékony szellemi kimerültség esetén, illetve a stressz miatt fellépő fejfájásokra.

Váltogasd az illatokat a nappaliban

A nappaliban és a konyhában semmiféle korlátot nem kell szabnunk a gyertyáknak, sőt úgy éreztük, az a legkellemesebb, ha egész nap betölti az illatuk a teret. A fahéjas alma igazi téli finomság, így az illata kifejezetten inspirálóan hatott ránk a konyhai munkákban. Úgy vettük észre, hogy ettől az aromától valahogyan jobb kedvvel megy a főzés, és sokkal több ötletesség és kreativitás szabadult fel bennünk, amikor például a másnapi menüről kellett dönteni, de az addig még nem próbált, új receptekhez is nagyobb önbizalommal és lelkesedéssel álltunk hozzá. A nappaliban a fűszeres gyümölcs szintén jó hangulatjavítónak bizonyult, és nemcsak nekünk, hanem a gyerekeknek is sokat adott hozzá a közérzetéhez. Tapinthatóan nyugodtabb és felszabadultabb kedve volt a családban mindenkinek, ami bizony nagyon sokat számít majd akkor, amikor az előttünk álló kemény, téli hónapokban a rossz idő miatt a négy fal között kell időznünk. 

A jól bevált illatosítók mellett - mint amilyen a friss fenyőág - az aromás gyertyák is tökéletesen működnek, és kellemes hangulatot teremtenek a lakásban (foró: profimedia.hu)

A jól bevált illatosítók mellett – mint amilyen a friss fenyőág – az aromás gyertyák is tökéletesen működnek, és kellemes hangulatot teremtenek a lakásban (Fotó: profimedia.hu)

Egyébként illatok szempontjából a konyhát és a nappalit találtuk a leguniverzálisabbnak. Itt mindegyik aroma nagyszerűen bevált, és tényleg csak a személyes ízlés és a pillanatnyi hangulatunk döntötte el, hogy melyiket választottuk ki a legjobbnak. Nyugodtan válthatunk ezért időnként új illatra itt attól függően, hogy a kedélyünk, az időjárás valamint a többi külső és belső körülmény épp mit sugall. 

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top