Otthon

Így ültesd és gondozd a leandert!

A csodaszép leander igen népszerű növény hazánkban is. Ültetése, gondozása ugyanakkor igényel némi odafigyelést. Tartsd be javaslatainkat, és virágodban hosszú ideig gyönyörködhetsz.

A leander a leginkább a mediterrán vidékeken érzi jól magát. A nálunk is méltán kedvelt növény a teraszon, a kertekben gyönyörű virágaival örvendeztet meg júniustól egészen őszig.

Így ültesd és gondozd a leandert

Teraszok, kertek dísze

Dézsába ültetve a leander a kertek, teraszok dísze, gondozása ugyanakkor igényel némi figyelmet. A tápanyagban dús talajt kedveli, a napfény számára elengedhetetlen. Nyári hőségben akár naponta többször öntözheted, hiszen a szárazságot nem viseli el. A vízhiány első jelei, amikor a növény szára felkopaszodik, az új hajtások, rügyek pedig elszáradnak, leesnek. A nyári napokon tehát különösen oda kell figyelni a leanderre, a víz rendszeres pótlása mellett hetente kétszer tápanyaggal is el kell növényedet látni.

Így ültesd és gondozd a leandert

Tavaszi feladatok a leanderrel

A leander fagyérzékeny növény, ezért télre fagytól védett helyre célszerű állítanod. A 2-3 fokos fagyokat még elviseli, de az annál hidegebbet már nem. Az első tavaszi napokon, amikor fagyra már nem kell számítani, leanderedet kiállíthatod a teraszra, a kertbe. Ilyenkor vágd vissza a hajtásokat, hiszen ezzel segíted, hogy növényed megújuljon és a nyár folyamán még több csodás virággal ajándékozzon meg. Leandered a kert vagy a terasz szélvédett, napos részén érzi magát a legjobban. Két-három évente a leandert át kell ültetni nagyobb dézsába.

Így ültesd és gondozd a leandert

A leander kártevői

Száraz, meleg időben leginkább a takácsatka támadhatja meg a leandert. A leveleken élősködik, elszívja a növény elől a tápanyagot, melyek eleinte eldeformálódnak, majd elszáradnak. Fontos, hogy időben észrevedd a takácsatkát, amely ellen a legegyszerűbben citromos mosogatószeres lemosással védekezhetsz. Néhány csepp biológiailag lebomló mosogatószert vagy szappant adj fél liternyi vízhez, és vízpermetezőbe töltve alaposan öblítsd át a leander leveleit.

A leander másik ellensége a pajzstetű, amely ragacsos anyagot termel, innen veheted észre elsősorban a jelenlétét. Elpusztítása problémásabb, mint a takácsatkáé, a kertészetekben kapható kémiai szerrel védekezhetsz ellene.

A leander mérgező növény, éppen ezért ha lehetséges, ne érintsd meg, a gyerekeket pedig távol kell tartani tőle!

 

További cikkek kert, virágok témában az NLC-n:

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top