Otthon

Lehet, hogy te is rosszul használod a mosogatógépet

A mosogatógép a világ legjobb találmánya, de lelke van, amit néha ápolni kell.

A mosogatógép megkönnyíti az életünket, mert nem kell görnyedni a piszkos edények felett, de közben parázs viták is zajlanak körülötte a családon belül. Mindenkinek külön elképzelése van arról, hogyan kell rámolni bele, mit lehet, és mit nem lehet (nálunk például emiatt csak én pakolhatok bele) – ezért is vállalkozott arra Lisa Freedman, a The Kitchen magazin vezetője, hogy összeszedje a legfontosabb irányelveket, melyekkel jól használhatjuk a mosogatógépet.

1. Pakold be helyesen

Párkapcsolatok mennek tönkre, ha elkezdődik a veszekedés a helytelen mosogatógép-bepakolás miatt. Freedman szerint nagyon egyszerűen megoldható lenne ez a helyzet, nem kell gondolkodni és saját metódusokat kitalálni, csak el kell olvasni a használati útmutatót, abban leírják, melyik bepakolástól lesz a leghatékonyabb a gép. Általánosságban elmondható, hogy mindegyik gépnél az a helyes, ha lefelé néznek a tányérok, tálak, hogy a víz eljusson, ahova kell, de ne maradjon benne a mosószeres, ételmaradékos lötty a végén.

2. Nem kell előtte elöblíteni a tányérokat

Freedman el szeretné oszlatni azt a tévhitet, hogy mosogatni kell a mosogatógép használata előtt. Igazából kifejezetten ellenjavallt, hogy elöblítsd a tányérokat, mert úgy nem lesz annyira hatékony a mosogatás: valamibe bele kell kapaszkodnia a mosószernek, hogy tisztítani tudjon. Persze a nagy ételmaradékokat nem szabad beletenni a gépbe, de elég csak a szemetesbe lekaparni a tányérról, ami ráragadt.

mosogatógép használat tippek

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

3. A mosogatógépet is el kell mosogatni

Időnként a gépnek is szüksége van egy alapos tisztításra ahhoz, hogy jól működjön. Ki kell tisztítani a szűrőt, és le kell futtatni egy üres mosogatást a külön erre a célra kapható tisztítószerrel, hogy rendben legyen.

4. Túl sok mosószer

Freedman szerint ha valaki por alakú mosogatószert használ, szinte garantáltan túl sokat tesz belőle a gépbe. Ez egyrészt pénzpazarlás, másrészt a túl sok szertől nem tisztábbak lesznek az edények, hanem vékony filmréteg vagy foltok keletkeznek rajtuk.

5. Ne menjen félig üresen

Azt a rengeteg meleg vizet ne pazarold el pár tányérra és pohárra, hanem pakold meg rendesen a gépet, hogy legyen értelme bekapcsolni. Nem kell természetesen túl sok edényt sem beletömni, mert akkor csak félig tudja elmosni őket.

6. Van, ami nem való bele

Ha egy késre vagy bögrére az a jel van rajzolva, hogy nem szabad betenni a mosogatógépbe, egyszerűen ne tedd bele, mert tönkre fog menni – a legtöbb éles kést például érdemes távol tartani tőle, mert kicsorbulhatnak a gépi mosogatástól. Ha bizonytalan vagy, hogy valamit bele szabad-e tenni, inkább mosogasd el kézzel.

7. Viszont mehet bele pár meglepő holmi

Például nyugodt szívvel elmosogathatod a géppel a hűtő zöldségrekeszeit és polcait, vagy épp a porszívó alkatrészeit. Új világ tárul fel előtted, ha elszakadsz az edényektől!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top