Otthon

3 titok, amitől az otthonod mindig tiszta és rendezett lesz

Ismered azt a típust, akinek a lakása mindig rendben van, tisztaság mindenütt, és az egész olyan bosszantóan tökéletes. Vagyis inkább csak annak tűnik. Megosztunk 3 titkot, amivel ez az idilli állapot a te otthonodban is elérhető.

1. Könnyebb folyamatosan tisztán tartani a lakást, mint kampányszerűen megszüntetni a káoszt

Mi hangzik kimerítőbbnek: letörölni két perc alatt a pultot főzés után vagy sikálni a hetek óta érlelődő zsírcseppeket? Mindenkinek van egy pillanata – az a lustálkodós pillanat –, amikor nem tűnik nagy dolognak, hogy otthagyja a főzés utáni mosatlant, kicsöppent szószt, kilöttyent tejet azzal, hogy majd holnap ráér megcsinálni. De nagyon könnyen felhalmozódnak ezek a “majd holnap” pillanatok, és a végén az őskáosz közepén találjuk magunkat, aminek a felszámolásához már semmi kedvünk hozzákezdeni.

Ehhez képest sokkal kisebb stressz és idő, ha rögtön cselekszünk: visszatesszük a helyére, amit használtunk, feltöröljük a sárfoltot, felsöpörjük a kiszóródott kávét… nem utolsósorban pedig sokkal kezelhetőbb mennyiségnek is érezzük így a házimunkát, hiszen kis lépésekre bontjuk le ahelyett, hogy egy egész napunk rámenne.

3 titok, amitől az otthonod mindig tiszta és rendezett lesz

2. Sok cucc sok takarítást jelent

Minél több dolgot tartasz a könyvespolcokon, minél több doboz sorakozik a konyhában, és minél több játék halmozódik fel a gyerekszobában, annál több mindent kell tisztán tartanod. Sőt, minél több bútort zsúfolsz a nappaliba, annál több dolgot kell eltaszigálnod a porszívó útjából, ha tisztaságot akarsz. Ez pedig igen frusztráló bír lenni.

Nem arról van szó, hogy üres lakásban kell élni és egy földre dobott matracon aludni, ha tisztaságot akarsz az otthonodban, hanem arról, hogy érdemes minimalizálni a cuccaidat. Ha valamelyik része a lakásnak különösen nehezen tartható tisztán számodra, akkor érdemes ott kezdeni a szelektálást és megszabadulni a felesleges tárgyaidtól. Melegen ajánljuk ehhez a Kondo-módszer alkalmazását.

3. Találd meg a kulcsfontosságú területeket

Nehogy azt hidd, hogy akiknek a lakásában mindig tisztaság uralkodik, azok mindennap nagytakarítást végeznek. Csupán csak ismerik azokat a területeket, amiket ha tisztán tartanak, az az egész lakásban a tisztaság érzetét kelti. Ha csak a mindenfelé heverő ruhákat összeszeded, és az étkezőasztalon rendet raksz, máris tisztábbnak tűnik a lakás. Attól függően, hogy a te otthonodban mi van a középpontban, ha ott rendet és tisztaságot tartasz, akkor a tökéletes otthon érzetét kelted majd te is másokban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top