Otthon
Szponzorált tartalom

Új lakásba költözöl? Erre figyelj a fűtésnél – Tanácsok az Immergastól

Az európai fűtéstechnikai piac egyik meghatározó nagyvállalataként az olaszországi Immergas 2004 óta hazánkban is jelentős szerepet tölt be a lakossági és közületi lakossági, közületi és ipari gázüzemű fűtőkészülékek tervezésében és gyártásában. A hagyományos és kondenzációs kazánok szakértőjét arról kérdeztük, hogy a költözés és lakásvásárlás előtt mire érdemes figyelnünk a kiszemelt ingatlan fűtési rendszerével kapcsolatban?

Költözés és lakásvásárlás előtt leendő otthonunk fűtési rendszerének állapotát kiemelt figyelemmel kell megvizsgálnunk, hiszen a kemény téli hónapokban ez a berendezés biztosít majd meleget számunkra. Egy rossz konstrukció vagy egy elhanyagolt készülék nem pusztán kényelmetlenséget okoz majd, hanem kellemetlen kiadásokat is, amit utólag már nehéz lesz az előző tulajdonoson behajtani. Ám ha még a megegyezés előtt fény derül a fűtési rendszer hiányosságaira, annak javítási költségeit beépíthetjük a vételárba. Mire érdemes tehát figyelnünk, mielőtt igent mondunk és birtokba vesszük új otthonunkat?

Gázkészülékek ellenőrzése

A gázüzemű berendezéseket évente kötelező a tulajdonosnak átvizsgáltatni egy erre jogosult és felhatalmazott szerelővel a jelenleg hatályos törvények jogszabályok szerint. Ezekről a karbantartási és ellenőrzési munkákról a szerelőnek jegyzőkönyvet kell felvennie, amely tartalmazza az elvégzett munkák felsorolását, valamint a beszabályozás után mért üzemeltetési paramétereket. Költözés előtt a gázkazános, konvektoros és egyéb, gázüzemű fűtési rendszerekkel kapcsolatban ezért a legfontosabb teendőnk, hogy ellenőrizzük ennek a jegyzőkönyvnek a meglétét, ha pedig ilyen nincs, az adás-vételt illetve a bérleti szerződés aláírását kössük ahhoz a feltételhez, hogy a tulajdonos elvégezteti a kötelező karbantartást. Ugyanis enélkül minket terhel majd minden felelősség azért, ha valamilyen baleset adódik a kazán működéséből. működéséből. Egy bevizsgált és szakember által megfelelően karban tartott karbantartott készülék azonban szinte kizárt, hogy balesetet idézzen elő – már csak emiatt a biztonság miatt is szükséges a hivatalos karbantartás.

Költözés előtt mindenképpen ellenőrizted a fűtöberendezést! (fotó: profimedia.hu)

Költözés előtt mindenképpen ellenőriztesd a fűtőberendezést! (Fotó: profimedia.hu)

Nézzük meg, mennyi a fogyasztás

Azonkívül, hogy a karbantartással kapcsolatos papírokat átnézzük, a legtöbb, amit tehetünk, hogy elkérjük a legutóbbi számlákat, és átnézzük, milyen fogyasztással üzemelt a lakás fűtése. Árulkodó lehet egy indokoltnál jóval magasabb számla – ebből arra következtethetünk, hogy a berendezés nem működik megfelelően, vagy az épület hőszigetelésével vannak gondok. Mindkét eset elgondolkodtató, és fontos mérlegelnünk, hogy ilyen körülmények mellett még mindig megfelelő-e nekünk az adott lakás.

Pluszpontok a fűtésnél

Biztató jel, ha a lakásban van szén-monoxid-mérő érzékelő, a fűtőtesteken pedig termosztát termófejes szelep. Ezek nem csupán a tulajdonos gondosságának bizonyítékai, hanem hasznos dolgok is, amelyek komfortosabbá teszik majd a mindennapjainkat a lakásban, és – a termosztát termófejes szelep esetében – arra is lehetőséget adnak, hogy az igényeink szerint precízen szabályozzuk a fogyasztást és az otthonunk hőmérsékletét.

Van-e lehetőség korszerűsítésre?

Mielőtt igent mondunk, nem csupán a már meglévő készülék működését és állapotát kell alaposan szemügyre vennünk, hanem egy kicsit a jövőbe tekintve érdemes olyan szempontból is mérlegelni a fűtési rendszert, hogy az bővíthető, modernizálható-e később? A használt lakásokban ma üzemelő berendezések jelentős része ugyanis nem mondható kifejezetten korszerűnek, ennél fogva kevésbé gazdaságosak a ma elérhető, modern gyártmányokhoz viszonyítva. Egy ilyen kazán a szükségesnél nagyobb kiadásokkal terheli a családi kasszát, míg egy alacsonyabb fogyasztású, új konstrukció több tízezres megtakarítást hozhat, és a belefektetett összeg így belátható időn belül megtérül. A csere mellett szól az az érv is, hogy megbízhatóság és üzembiztonság szempontjából is magasabb kategóriát képviselnek a manapság gyártott, fejlettebb technológiát alkalmazó készülékek.

Hőszivattyús fűtés

Az Immergas 1964-es olaszországi alapítása óta világszerte már több mint 5 millió hagyományos és kondenzációs kazánt értékesített és telepített, majd ezt a tradicionális profilt bővítve az elmúlt évtizedben belépett a hőszivattyúk, napkollektorok és napelemes készülékek világába is, melynek mára jelentős szereplőjévé vált. A megújuló energiák felhasználásával működő fűtési rendszerek piacán szerzett tapasztalataik szerint hőszivattyús fűtéssel főként azok találkozhatnak, akik új, vagy néhány évvel ezelőtt épült otthonba költöznek, bár egyre több régi lakás és ház fűtési rendszerét is lecserélik már erre a korszerű technológiára, hiszen a közvélekedéssel ellentétben a környezetbarát hőszivattyú nem csak padló- és falfűtés esetén alkalmazható, hanem a régi, radiátoros rendszerekre is rá lehet kötni.

Ha egy ilyen készülékkel találkozunk, a legfontosabb, hogy a gázkazánokhoz hasonlóan a karbantartás előzményeiről kérdezzük ki a tulajdonost, és kérjük el az erre vonatkozó jegyzőkönyveket, számlákat és dokumentumokat. A hőszivattyúkat ugyanis – bár erre a törvény nem kötelez úgy, mint a gázos berendezések esetében – érdemes évente ellenőriztetni éskarbantartatni ahhoz, hogy megbízhatóan és takarékosan működjenek.

Ha szemrevételezéskor úgy látjuk, hogy hőszivattyú szűrője hőcserélője tiszta, a ventilátora egyenletesen és zavaró zörejek nélkül működik, a belőle kifolyó kondenzvíz elvezetése biztosított, akkor az annak a jele, hogy egy megfelelően karbantartott készülékkel állunk szembe. Mindenképpen biztató jel az is, ha a tulajdonos fel tud mutatni az elmúlt évekből származó karbantartásra vonatkozó számlát és jegyzőkönyvet. Egy ilyen készüléken azonban számos pont van, amit laikusként mi nem tudunk ellenőrizni, ezért a legmegnyugtatóbb az, ha egy ilyen berendezéshez hozzáértő szakembert viszünk magunkkal, aki elvégzi a szemlét.

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top