Otthon
Szponzorált tartalom

Újratervezés 5 lépésben – Így csempéssz skandináv hangulatot az otthonodba

Egy igazi skandináv otthon barátságos, világos, kényelmes, takaros, és mértéktartó szerénységével együtt is végtelenül elegáns. Te is ilyenre vágysz? Ezt könnyebben érheted el, mint hinnéd, hiszen e stílusnak éppen az egyszerűség a legfontosabb jellemzője. Megmutatjuk, hogyan csempészhetsz hamisítatlan skandináv hangulatot az lakásodba 5 lépésben.

Ha téged is magával ragadott a skandináv desing, és ellenállhatatlan vágyat érzel, hogy ebben a stílusban varázsold újjá az otthonod, a következőt kell tenned.

1. Engedd be a napfényt

A fény a skandináv lakberendezés központi szervező eleme, és bármilyen helyiségről is van szó, alapvető fontosságú, hogy a lehető legtöbb természetes megvilágítást kapja. Az első és legfontosabb dolgod tehát, ha skandináv stílus kialakításába kezdesz, hogy annyi napfénnyel árasztod el a lakásod, amennyivel csak lehet.

Fényárban úszó fehér fürdőszoba eletromos fűtéssel - teljes a skandináv életérzés (Fotó: Nordart.hu)

Fényárban úszó fehér fürdőszoba eletromos fűtéssel – teljes a skandináv életérzés (Fotó: NORDART.hu)

2. Adj otthont a természetnek

A természetesség nem csupán a keresetlen egyszerűséget jelenti a skandináv stílus esetében, hanem azt is, hogy természetes anyagok ékesítik az enteriőrt. Használj fát, ahol csak lehet, mégpedig könnyűt és világos színűt, mint amilyen a fenyő, a kőris vagy nyárfa. Ez a három típus igen gyakran feltűnik az északi otthonokban, és előszeretettel burkolják velük a padlót, a konyhapultot, sőt olykor még a falakat is, és a bútorok többsége is ezekből készül. A széles, hosszú fenyőlapokból fektetett úsztatott padló például kifejezetten a védjegye a skandináv enteriőrnek, mint ahogy az is, hogy a fafelületeket nem festik, hanem csak lakkal vagy lazúrral kezelik le, hogy minél inkább megőrizze eredeti színét és mintázatát. Ha mégis valamilyen színt adnak neki, akkor az leggyakrabban fehér, esetleg halvány szürke lesz.

3. Használd a skandináv színeket

A skandináv lakásbelsőket általában világos színűre festik, hogy ezzel is ellensúlyozzák a napfényben szegény hosszú telek nyomasztó hangulatát. Leggyakrabban a fehéret használják – sokszor nem csupán a falak és a bútorok, hanem még a padló is ilyen színű –, de a világos szürke is jellemző. Ettől azonban nem lesz rideg az enteriőr, mert a lakástextilek és a használati tárgyak általában kellemes pasztellszíneket kapnak (például halványkéket), és a korábban már említett natúr fa borítások is „felmelegítik” a lakás atmoszféráját. Sokszor jelennek meg eleven, ragyogó sárgák is, vagy épp barátságos, a fehérrel ízléses kontrasztot képező mélybarna színek az otthonokban, egyszóval egy jól berendezett skandináv enteriőr még véletlenül sem egyhangú, hanem sokkal inkább játékos, vidám és legfőképpen világos. Egyszóval a tuti recept ez: készíts masszív alapot a fehér szín bőséges használatával a falakon, a nyílászárókon, a padlókon és bútorokon, keverj bele mértéktartó ízléssel natúr fa burkolatokat és világos pasztell színű kárpitokat, pokrócokat és párnákat, adj hozzá egy csipetnyi vidám sárga vagy élénkzöld dísztárgyat, végül fűszerezd mindezt egy kevés zöld, élő növénnyel. Ha kerülöd komor árnyalatokat és a rikító színeket a nagy felületeken, akkor hozni fogod a hamisítatlan skandináv stílust.

Minden lehet fehér. Vagy világosszükre. Esetleg a kettő kombinációja. (Fotó: Profimedia.hu)

Minden lehet fehér. Vagy világosszükre. Esetleg a kettő kombinációja. (Fotó: Profimedia.hu)

4. Tárgyak helyett térrel vedd körbe magad

A skandinávok híresen takarékosak és gyakorlatiasak, és nem szeretnek túlzásokba esni akkor sem, ha a lakásukat rendezik be. Éppen ezért csak a legszükségesebb tárgyakkal veszik magukat körbe, és ezeket a darabokat is az egyszerűség és a világos, tiszta vonalvezetés jellemzi. A cikornyás túldíszítettség és hatásvadász dekoráció éppen úgy idegen az izésüktől és életfelfogásuktól, mint a túlzsúfoltság. Ez a fajta puritánság azonban nem szegényességet, hanem nemes egyszerűséget és semmivel sem összetéveszthető eleganciát kölcsönöz a skandináv enteriőrnek – és valószínűleg pont ez a vonzerejének a kulcsa is. Ha tehát te is ilyen stílusú lakásbelsőt szeretnél kialakítani, meg kell szabadulnod minden felesleges bútortól, használati eszköztől valamint a polcaidon porosodó giccses nippek tucatjaitól, és csak olyan tárgyakkal vedd magad körbe, amelyre igazán szükséged van. A lehető legszellősebben rendezd el a bútoraid, kerüld a zsúfoltságot, és az otthonoddal ne azt demonstráld a hozzád látogató ismerősöknek, hogy milyen sok mindened van, hanem azt, hogy kevés dologgal is okosan és lakájosan be tudod rendezni az életed.

Csak ami szükséges. A skandináv enteriőrben nincsenek feleleges díszek és giccsek, csak harmonikusan elrendezett, letisztult vonalvezetésű, hasznos tárgyak. Még a fűtőpanel is tökéletesen illeszkedik a berendezéshez, hiszen egyszerű és ízléses darab.(Fotó: NORDART.hu)

Csak ami szükséges. A skandináv enteriőrben nincsenek feleleges díszek és giccsek, csak harmonikusan elrendezett, letisztult vonalvezetésű, hasznos tárgyak. Még a fűtőpanel is tökéletesen illeszkedik a berendezéshez, hiszen egyszerű és ízléses darab.(Fotó: NORDART.hu)

5. Szerezz be puha, bolyhos takarókat és elektromos fűtést

A legtöbben úgy képzeljük, hogy az északi országokban elengedhetetlen része az enteriőrnek egy pompás kandalló vagy egy csinos cserépkályha. Ez régen valóban így is volt, de ma már a legtöbb skandináv otthont sokkal hatékonyabb és korszerűbb módszerrel temperálják, és általában olyan elektromos fűtőtesteket szereltetnek fel, amilyeneket például a Nordart árul Magyarországon. Ennek egyik oka éppen a stílusban keresendő, hiszen ezeknek a fűtőtesteknek az egyszerű, minimalista dizánja sokkal jobban illik a skandináv lakásbelsőhöz, mint egy nagy helyet foglaló, idomtalan és szépnek egyáltalán nem mondható radiátoré vagy konvektoré. Az sem mellékes szempont, hogy könnyen felszerelhetőek, takarékos beállításokkal rendelkeznek, környezetbarát módon, zajtalanul működnek, valamint digitális, programozható termosztáttal – egyes típusok wifis vezérléssel is – komfortosan üzemeltethetők, egyszóval minden szempontból illenek a skandináv életmódhoz és szemlélethez. De a fűtés mellett nagy hangsúlyt kapnak a meleg, puha textíliák és párnák is az otthonosság érzésének kialakításában. A skandináv lakásbelső elmaradhatatlan eleme a nagy, „belebújós”, bolyhos takaró, amibe belebugyolálhatod magad, és egy forró csésze kakaó vagy tea mellett békésen olvasgathatod a kedvenc könyved.

Otthonosság, kényelem és egyszerűség. A pihepuha, polyhos takarók elmaradhatatlanul hozzátartoznak a skandináv érzéshez. (Fotó: NORDART.hu)

Otthonosság, kényelem és egyszerűség. A pihepuha, polyhos takarók elmaradhatatlanul hozzátartoznak a skandináv érzéshez. (Fotó: NORDART.hu)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top