Ráérünk arra még! cikkek

3 jel, hogy halogatós anya vagy

A halogatással anyaként nem az a gond, hogy esetleg lekésel az ebédbefizetésről az oviban, hanem az, hogy a perfekcionizmus jele lehet, ami már egyáltalán nem tesz jót a lelkednek.

A tökéletes anyaság képe a legártalmasabb, ami történhet egy anyával, és ez vezethet a halogatáshoz a pszichológusok szerint. Mindent egyszerre akarsz tökéletesen megcsinálni, lehetőleg időben, tehát igazából eszed ágában sem lenne halogatni, csak mikor látod a hatalmas feladathalmot magad előtt, ráébredsz, hogy mindezt nem tudod úgysem az általad elvárt színvonalon teljesíteni, ezért aztán inkább nem csinálsz semmit. Lefagysz. Csak azt kellene pedig magadban helyretenni, hogy pont elég, ha elég jó anya vagy, a saját elvárásaidat kellene kicsit lejjebb vinni, máris gördülékenyebben és kevesebb halogatással élhetnéd az életet. A halogatás ugyanis szörnyű bűntudatot szül, minél több feladatot görgetsz magad előtt, annál nehezebben veszed rá magad, hogy végre elvégezd a feltorlódott teendőket.

Nem intézed el időben a hivatalos ügyeket

Be akarod már hetek óta adni a GYED igénylést és tényleg az eszedben volt, hogy bemenj a védőnőhöz, vagy legalább felhívd az egyéves státusz miatt, de aztán mindig van valami, ami eltereli a figyelmedet róla. A hivatalos ügyek márpedig nem intézik el magukat. Azért fagysz le tőlük, mert nem találsz egy szabad 15 percet, amikor nyugodtan, összeszedetten tudnál telefonálni, kitölteni egy nyomtatványt, vagy elszaladni a postára. Megértelek. Ott hibázod el, hogy ki akarod várni a megfelelő időpontot, amikor épp nem üvölt egyik gyerek sem, amikor neked is épp ügyintézős kedved van vagy amikor végre megittad a reggeli kávéd maradékát délután. Pedig a megfelelő időpont ezekre az ügyekre nem létezik, csak túl kell esni rajtuk és nem aggódni, hogy mit fog gondolni az ügyintéző a vonal másik végén, ha meghallja, hogy a baba már megint nyűgös vagy a postán mit szólnak, ha a két gyereked kétfelé szalad. Nem tökéletesnek, hanem hatékonynak kell lenni ezekben a kérdésekben és minél hamarabb elintézni, túlesni a kellemetlen hivatalos ügyeken, hogy ne nyomja a lelked tovább.

Részlet a Modern család című sorozatból

Késel mindenhonnan
Nem alszotok el reggel, csak épp úgy érzed mindig, hogy van még időtök elindulni, nem akarsz összetűzésbe kerülni a gyerekkel, ezért hagyod játszani, tévézni, nyammogni sokáig azon az egy szelet vajas kenyéren, amit reggelire kapott. Az idő szétfolyik a kezed közül, és mire indulni kéne, ti még ott álltok pizsiben, és keresitek azt a fél pár zoknit, ami tegnap még megvolt. Egy egyszerű trükkel könnyen segíthetsz magadon, ami lehet, hogy paradoxonnak hangzik, mégis működik: ne adj magadnak olyan sok időt a készülődésre. A határidő minden szakmában a legjobb múzsa, ezt használd fel, mert ha tudod, hogy csupán fél órátok van, akkor nem lesz ténfergés meg játék, csak szigorúan teljesítendő feladatlista reggelente, amin végig kell szaladni megadott idő alatt.

Részlet a Modern család című sorozatból

Nincs napi rutin
A napi rutin hiánya az egyik legnagyobb jel arra, hogy halogatós anya vagy. Nehezen tartod magad ahhoz, hogy ugyanabban az időben ugyanazt a tevékenységet végezzétek, márpedig egy gyerek életében a napi rutin elengedhetetlen, ez jelenti számára a biztonságot, hogy nem kiszámíthatatlan a napja. De nemcsak a gyereknek, hanem neked is szükséged van arra, hogy legyen eleje, közepe és vége a napodnak, mert ha nincs, úgy előfordulhatnak olyan napok, amikor a délután úgy ér, hogy még a reggeliig sem jutottál el, nemhogy az ebédig és már menni kéne a nagyokért az iskolába. Vesd be a jó öreg feladatlista trükköt, felkeléskor írj össze mindent, amit el kell intézni aznap, hidd el, az egyik legjobb érzés, amikor ezen a listán kipipálhatsz estére minden tételt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top